Väl framme på Skeppsbron fick vi smyga oss uppför Tullgränd och sedan ner igen ett par våningar i den anrika krogen Den gyldene freden. Dennas historia går tillbaka till minst 1722, och namnet kan möjligen anspela på freden i Nystad 1721, när Sveriges stormaktstid tog slut. I början på 1900-talet var företaget konkursmässigt. Då köptes krogen av Anders Zorn som var en av stamgästerna. Han testamenterade den till Svenska akademin, som fortfarande äger restaurangen.
Väl nere i de djupa källarvalven mötte dagens trubadur, Mikael Edfelt, upp tillsammans med gitarristen Oscar Nilsson och berättade ytterligare om lokalen. Här har många namnkunniga visdiktare och sångare uppträtt såsom Carl-Michael Bellman, Evert Taube och inte minst Cornelis Vreeswijk som vi nu skulle få höra mer om.
Cornelis Vreeswijk föddes i Nederländerna 1937 och levde där under bland annat det Andra världskriget, vilket satte djupa spår, fram till 1949 då familjen flyttade till Sverige. Här blev han en av våra mest älskade trubadurer, innan han avled redan 1987. Hans liv var på många sätt en berg- och dalbana, vilket också avspeglar sig i hans visor som många gånger är dubbelbottnade. Mikael Edfelt belyste detta på ett utmärkt sätt i sin repertoar som han finstämt framförde med omisskännlig Vreeswijk-karaktär, vilket belönades med varma applåder.
Men är man på restaurang ska man förstås äta mat. Denna bestod i pausen mellan Mikaels två sessioner av Fredens gubbröra och efteråt av inkokt lax med färsk potatis, vilka båda smakade alldeles utmärkt.
Tack till reseledning, chaufför, trubadur och Den gyldene fredens kök för en upplevelserik eftermiddag.