Amerikabrevet spelas i Källtegens by i Blomskog, den by varifrån Anders och Marja med åtta barn utvandrade till Amerika för att slutligen hamna i Minnesota. Spelet skildrar missväxt samt längtan och oro inför en eventuell flytt till Amerika. Dalslands kanal, som stod färdig 1868, erbjöd nya möjligheter och man beslöt sig för att resa. Resan var dyr och först flyttade föräldrarna med fyra barn, därefter övriga barn i två omgångar, innan familjen kunde återförenas i Minnesota efter 10 år. Det brev som Anders Nilsson skickade till sin bror i Blomskog året efter flytten gav idén till bygdespelet Amerikabrevet.
Spelet varvas med korta scener, sång och musik, allt skrivet, komponerat och framfört av Blomskogsbor. Kulisserna utgörs av de byggnader som finns kvar i byn sedan 1700-talet. Kläder och all rekvisita är tidstrogna, till och med hästen och vagnen som kör dem till båten.
Efter Amerikabrevet gick resan vidare till Säffle för middag och promenad i de äldre stadsdelarna vid Säffle kanal och Byälven.
Andra dagen besöktes Borgvik i Grums, en av landets bäst bevarade bruksmiljöer, där de första invånarna i Värmlands bosatte sig och där sjön Värmeln, som försåg bruket med vatten, anses ha givit namn åt landskapet. Järnbruket i Borgvik hade en gång en blomstrande verksamhet med stor export av järn och var ett välorganiserat brukssamhälle. Bruket är nu nedlagt men kvar finns hyttruinen och många andra byggnader som vittnar om en livaktig verksamhet, samt hantverksbutiker, restauranger, galleri med mera.
Guiden i den vackra kyrkan, berättade att Borgviks kyrka invigdes 1718. De färgstarka originalmålningarna övermålades på 1880-talet, men 1950 togs de fram genom att brädtaket plockades ned och restaurerades bräda för bräda, innan det sattes upp igen.
I Sliperiet driver nu sångaren Oskar Magnusson restaurang och konsthall. Borgvik är en ort som ständigt utvecklas och planer finns på fler hantverksbutiker, antikhandel, restauranger och guidade turer i den vackra miljön.
Sista anhalten var Wadköping, den gamla stadsdelen i Örebro, som bjöd på medeltidsmarknad, med gycklare, hantverkare och medeltida maträtter.