Som tioåring bytte han begynnelsebokstav i sitt förnamn från K till C, för att få en snyggare signatur när han senare blev journalist.
– Utomlands får jag förstås ofta heta ”Senneth”, säger Cenneth Sparby och skrattar.
Visserligen funderade han även på att bli kock eller biografmaskinist, men såhär i efterhand ser det ut som att banan var utstakad redan då. Efter Journalisthögskolan i Göteborg jobbade Cenneth Sparby på UNT, för att sedan gå vidare till att främst skriva resereportage, först på tidningen Turist och sedan som frilans.
– Mitt fokus är att nyfiket utforska världen, och allt som har med fysisk framåtrörelse att göra. Man får en speciell kontakt med människor om man vandrar eller cyklar. Är jag lite småsvettig blir jag mottagen på ett annat sätt, säger han.
Intresset för friluftsliv började under uppväxten i Dorotea, där Cenneth Sparby ofta följde med morfadern ut och fiskade. Efter nästan 50 år i Uppsala säger han fortfarande att han åker hem när han ska till sin mormors och morfars gamla stuga.
– När jag ser vidderna tänker jag att här lade jag något slags grund. Jag har en förkärlek till riktigt kalla platser, som Grönland, Alaska och Antarktis. Där hittar man de varmaste människorna.
Att skriva om resor på frilans innebär att gränsen mellan arbete och fritid är svårdefinierad. Hustrun och de två barnen har ofta fått vara med på resor som blivit reportage, och stå modeller på foton.
– ”Pappa ser alltid möjligheter till upplevelser att skriva om” får jag ofta höra, säger Cenneth Sparby.
En av många resor han minns med glädje gick till Japan med familjen, för att skriva ett reportage om att resa och träna. Cenneth Sparby är även aikidoinstruktör och båda barnen har också ägnat sig åt den japanska kampkonsten.
– Vi reste i bergen söder om Kyoto och tränade ör gamla aikidomästare.
Cenneth Sparby tar ofta med sig aikidodräkten på sina reportageresor, söker upp en lokal klubb och frågar om han får vara med och träna. Det har lett till oförglömliga möten.
– Kampkonst är ett bra sätt att lära känna nya människor. Med kroppsspråket kommer man långt. Ibland har jag blivit fast i flera dagar och fått hålla i träningar, säger han.
Även om äventyrliga resor är en stor del av Cenneth Sparbys liv har han sällan långtråkigt hemma i Uppsala. Budohuset, där Uppsala aikidoklubb håller till, ligger en kort promenad hemifrån.
– Jag kan fortfarande få gåshud när jag går dit, för att det är så roligt.
Många andra äventyr finns också runt hörnet. Med åren har Cenneth Sparby arbetat mycket för att lyfta ekologiskt hållbar turism och uppmana folk att hitta upplevelser även på hemmaplan. Han försöker själv hinna med vad han kallar ett ”mikroäventyr” varje dag – på mountainbike, skidor eller skridskor beroende på årstid.
– När det är fin våris brukar jag gå upp sex på morgonen och åka långfärdsskridskor till Krusenbergs herrgård och äta frukost. Jag är hemma igen klockan tio och har hunnit med ett äventyr före arbetsdagen, berättar han.
Ett alldeles särskilt äventyr, och det allra viktigaste för Cenneth Sparby, är att han har blivit morfar. Det har hänt att han har missat viktiga deadlines för att kunna hämta barnbarnen Britta och Majken på förskolan.
– De fyller mig med härlig energi och får mig samtidigt att känna som att jag sprungit ett maratonlopp efter besöken, säger Cenneth Sparby, som dessutom blir farfar i oktober.