Gryningsbonden som blev fackbas

”Om jag är trött efter ännu en av många veckors resande, som kan vara allt från Kalix i norr till Lund i söder, är det ändå bara en viskning jämfört med det som personalen på våra slutna institutioner ska stå ut med”.

Mikael Bergkvist

Mikael Bergkvist

Foto: Sven-Åke Haglund

Födelsedag2018-03-23 09:00

Mikael Bergkvist är riksordförande för fackförbundet Seko SiS. Dit tog han steget från ett jobb som behandlingsassistent i Enköping.

– Personalen inom tvångsvården har det jäkligt tufft. De gör ett jobb som måste göras men få inser vad de verkligen uträttar, och under vilka förhållanden det sker.

Mikaels dåtida arbetsplats var Hornö LVM-hem.

– LVM står för Lagen om vård av missbrukare. Samtliga intagna här är vuxna. Som granne finns LVU-hemmet Eknäs där U innebär unga klienter i åldrar 12 till 18 år. Fackligt organiserar vi personalen på båda institutionerna.

I yngre år var Mikael Bergkvist handbollsspelare, ungdomstränare och svensk mästare i dragkamp. Han fastnade rätt snart för fackligt arbete, vilket inleddes på Ledningsregementet och med den senare fortsättningen på Hornö.

– Upp till hälften av personalen på institutionerna är vikarier. En helt omöjlig situation. Både för verksamheten och för dem som ska göra jobbet.

Under många år var Mikael månskensbonde hemma på släktgården i Råby … eller snarare gryningsbonde:

– Jag hade ett bra militärt jobb som vapen- och ammunitionsvarig på förrådssidan för i stort sett hela mellansverige. Men nattjobbet på Hornö passade bättre eftersom det gav lediga ljusa morgnar och dagar för lantbruket.

Familjegården såldes 2011, samma år som Mikael blev fackordförande på heltid. Tillsammans med hustru Pia och två hundar flyttade den nyblivna exbonden till en villa några hundra meter bort.

– Skogen behöll jag vid försäljningen. Bättre avkoppling för min del än skogsarbete finns inte. Det är där jag får tillbaka både kraft och arbetslust.

Facket heter Seko SiS. Seko står för service och kommunikation. SiS för Statens institutionsstyrelse. Mikael Bergkvist är riksordförande för cirka 800 medlemmar.

– Det handlar om personal på 36 institutioner, eller hem som de också kallas, men vi talar om låsta anläggningar för mestadels väldigt kriminella ungdomar.

– Litet högtidligt uttryckt är vår uppgift att motivera missbrukare för vård, både innanför stängslet och senare utanför.

Mikael Bergkvist skulle vara en dålig fackordförande om han i en intervju inte tog chansen att tala för sina medlemmar.

– Det finns dessvärre många som mår fruktansvärt illa i sin vardag. Till myndigheten inrapporteras runt 2000 incidenter årligen i form av våld och hot om våld, men det finns beräkningar från arbetsgivarens sida som visar att antalet i verkligheten är upp mot tio gånger högre.

Inför den här intervjun fick Mikael Bergkvist en uppgift, nämligen en fråga att besvara: Vilket är det vackraste ord du vet?

– Nu är jag kanske tråkig, men jag svarar kollektivavtal. Själva förutsättningen för det som vi fortfarande kallar för den svenska modellen.

Fortfarande?

– Jo, eftersom kunskapen om vad som ligger till grund för den sämja på svensk arbetsmarknad som är så uppmärksammad ute i Europa alltmer sjunker undan.

– Bästa sättet att motverka svåra konflikter är att ha ett kollektivavtal som ger en bastant grund för ett bygge i samstämmighet; att ge och ta, gå in med öppna sinnen och visa hänsyn för motpartens behov.

Vad gör du om fem år?

– Mitt ordförandemandat går ut redan om två år. Samma dag går också jag ut, fast då blir det till en stubbe i skogen där jag ska sitta och fundera på vad jag ska göra härnäst. Något jag verkligen vill göra för mig själv. Kanske får mitt intresse för historia äntligen litet mer utrymme.

EP gratulerar

Mikael Bergkvist

Fyller: 60 år den 10 april

Bor: Villa i Håra utanför Grillby, Enköping

Familj: Hustrun Pia, elevassistent på Westerlundska gymnasiet, samt utflugna Lina, 30 år, Sara 28, Kalle 26. Två barnbarn.

Jobb: Riksordförande för fackförbundet Seko SiS.

Hobby: ”Skogen behöll jag. Bättre avkoppling finns inte”.

Senast lästa bok: Ett praktverk om Gustaf II Adolf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!