Här på Kryddgårdsgatan 19 möter vi också Roland Wallhuss, som sedan 40 år är en av eldsjälarna bakom verksamheten.
I samtalet med Roland skymtar livsöden av ett slag som vi andra bara passerar på gatan, och förmodligen inte ens bevärdigar med en nick – trots att vi mött dem år efter år.
Men det finns faktiskt människor som vill göra skillnad.
En av dessa är alltså Roland Wallhuss. Egentligen är det enbart om honom som den här artikeln skulle handla, men samtalet kommer hela tiden in på begrepp som dagcenter, härbärge och stödboende.
Men ändå, vi hinner dessemellan prata om Rolands agronomutbildning på Ultuna och fortsättningen där som forskare, om alla årtionden som lärare och skolledare, om korna på Sri Lanka.
Förlåt, kor på Sri Lanka – vad rörde det sig om?
– Ja, jo … det var ett FN-projekt med pengar från svenska Sida för ökad mjölkproduktionen. Blev väl ett år där innan det var dags för barnen att börja skolan.
Och din roll?
– Någon tyckte väl att min bakgrund som agronom med inriktning ekonomi och genetik passade in också här.
Det hela utmynnar i en riktigt underhållande berättelse (som sagt, då och då avbruten av detaljer runt Hela människan):
– FN-projektet på Sri Lanka utgjordes från början av en tjurstation dit bönderna tog sina kor. Nu skulle verksamheten förbättras riktning mer produktiva mjölkkor via seminering.
Roger Wallhuss, från det välorganiserade lantbruksuniversitet Ultuna, sattes att efter bästa förmåga leta fram kor på landsbygden vars ”fäder” just kunde vara den goda tjur som skulle premieras för fortsatt avel:
– Visst fanns det klippmärken i öronen på de kossor jag kunde spåra, men rätt snart upptäckte jag att tron på kontrollerad avel inte var så där heltäckande.
– För att verkligen säkerställa att det skulle bli en kalv, släppte nämligen bonden också fram grannens tjur – så faderskapet var inte så lätt att slå fast.
Roland Wallhuss är sörmlänning till börden, född på ”en liten arrendegård med tolv kor” i Västerljungs socken nära Trosa.
Efter realskolan i Gnesta och familjens flytt till en annan gård i Vagnhärad, blev det ett år hemma med djurskötsel före Ulvhälls lantbruksskola "där en skoltrött yngling faktiskt fick upp ögonen för nyttan av utbildning”.
Sagt och gjort. Agronomexamen avlades på Ultuna 1973, och följdes av anställning på lantbruksuniversitetet inom ekonomi/genetik (som alltså tio år senare ledde till Sri Lanka).
Efter Ultuna följde lärartjänst på lantbruksskolan i Sala/Husby, och fem år senare jobb som lärare och skolledare på Jälla Naturbruksgymnasium
– Var perfekt att ta bussen på 55:an från hemmet i Litslena. Jälla blev min arbetsplats i mer än 30 år. Jag trivdes med jobbet där. Följden blev många extratimmar utöver schemat och dessutom fyra år efter fyllda 65.
Rolands specialämnen är ekonomi och datautbildning. Färdigheter som han sedan 1970-talet delat med sig av till Hela människan; först som ordförande (1978–2003) och därefter som kassör.
– Ett stort steg i vår verksamhet var tillkomsten av ett härbärge vid melleniumskiftet, som komplement till dagcentret. Att köra ut människor i kylan framåt kvällen kändes aldrig bra.
Vad har fått dig att fortsätta att lägga ner så mycket tid och möda på Hela människan, år efter år?
– Verksamheten drivs på kristen grund, men vi som jobbar här, frivilliga eller anställda, tvingar inte på någon vår åskådning. Däremot är vi besjälade av samma tanke: Alla människor är värda mer än en andra chans.