Efter studier i antikens kultur och psykologi började Nicholas Aujalay på läkarprogrammet på Uppsala universitet. När studierna var avklarade blev det AT- tjänst i Nordnorge. Väl tillbaka i Sverige igen och under ett tvåårigt projekt på Södersjukhuset i Stockholm, väcktes Nicholas intresse för att bli akutläkare. Intresset ledde honom vidare till New York och en specialistutbildning på tre år inom akutsjukvård, som inte fanns i Sverige.
– I utbildningen lär man sig allt som rör akut omhändertagande av patienter. I USA har man haft en organisation kring att utbilda akutläkare sedan 70-talet.
Efter avslutad utbildning i USA fick Nicholas jobberbjudande i staden Fairbanks, Alaska. Fairbanks, en stad stor som Östersund, är ett Eldorado för dem som gillar jakt, laxfiske och slädhundar. Nicholas berättar om ett annorlunda liv på många plan. Det som från början var tänkt att bli tre år, blev sju.
– Jobbet var roligt eftersom jag som akutläkare i Fairbanks fick ta hand om allting själv. Jag jobbade långa arbetspass cirka fyra dagar i veckan och ägnade resten av tiden åt att resa och träna.
Nicholas berättar om storslagen natur och temperaturer som går ner till 40–50 minusgrader i december och januari. Om ett öppet land där det var lätt att knyta sociala kontakter.
– Som ett sätt att träffa människor i nya länder brukar jag gå med i ett innebandylag. Men i Fairbanks fanns inget lag, så efter ett år raggade jag upp lite folk från universitetet och startade ett eget.
Fairbanks Floorball Monkeys blev namnet och klubben finns fortfarande kvar.
– Två av tjejerna som var med i laget blev senare uttagna till amerikanska landslaget. Så när de många år senare kom till Västerås för att spela VM var jag där och hejade på.
Numera har Nicholas sin bas i Uppsala igen. Men han håller kvar kontakten med USA.
– Jag ser USA som mitt andra hemland och jag har organiserat mitt jobb så jag åker till New York och jobbar var tredje månad.
Sedan två veckor tillbaks har Nicholas sin arbetsplats på akutmottagningen i Eskilstuna. Där tar han hand om patienter och handleder yngre läkare.
Nicholas ser ett Sverige som har förändrats under åren han bott utomlands, vilket lett till att han nu försöker engagera sig även politiskt.
– Jag föreläser regelbundet för politiker om situationen inom akutsjukvården i Sverige för att uppmärksamma de brister jag ser.
2008 startade han akutsjukvårdsbloggen där han skriver politiska inlägg beträffande akutsjukvården i Sverige.
– Jag ville samla mina erfarenheter och göra dem tillgängliga för andra. Vi är få i Sverige med stor erfarenhet av akutsjukvård.
Nicholas vill se en mer patientstyrd vård där pengarna går direkt till patienterna via en sjukförsäkring. Och fasta läkare på akutmottagningarna.
– På Huddinge sjukhus exempelvis har de över 700 roterande läkare under ett år. Motsvarande siffra i USA ligger på 40 läkare. Det blir inte bra för patienterna att bollas runt till olika specialister utan att någon av dem tar ansvaret för patienterna. Sverige ligger 30 år efter USA när det gäller akutsjukvården, så vi har mycket att lära av dem. Och i mitt nya jobb i Eskilstuna försöker jag sakta förbättra organisationen så att patienterna i slutänden ska få bättre vård.