Nyligen var han gäst i Lagunda församlings föreläsningsserie på Liljegården och berättade om sitt skapande arbete under rubriken, ”Inte bara en fjäder i hatten.”
I Biskopskulla har han sin fjäderateljé med anor från Hilda Ahnfeldts, Stockholms Plymfabrik från 1879 och Ingrid Sporrongs plymateljé, som han övertog. Tim Mårtensson berättar:
–Hilda Ahnfeldt var som en gammelmormor för mig. Ingrid Sporrong kom jag i kontakt med 1986. Hon lärde mig grunderna i plymmakeri. Efter att plymfabriken lagts ner hittade Ingrid en kartong på vinden med strutsplymer, Sydafrikas guld. Hon började forska om plymmakeri och startade en ateljé i slutet av 1970-talet. Kunder var teatrar och showgrupper som After Dark. När jag kom i kontakt med henne 1986 ville hon lägga av och frågade om jag ville ta över. Jag sa självklart ja.
Sedan dess har Tim Mårtensson gjort specialkostymer till film- och tv-produktioner, teatrar och After Dark-shower med Christer Lindarw. Han använder strutsfjädrar från Sydafrika och fjädrar från de egna hönsen på gården till sina fantasifulla skapelser. Han har gjort uniformshattar till kronprinsessan Viktorias bröllop och huvudbonader till Maskeradbalen på Operan. Han skapar caper, sjalar, boor och bröllopsdiadem till privatpersoner, artister och kungligheter.
Nu är Tim Mårtensson aktuell med en utställning på Etnografiska museet i Stockholm och på Nationalmuseum där 94 strutsplymer pryder barocksängar från 1600-talet.