Skyddad delikatess med uppländska anor

Idel delikatesser som parmesanost, champagne, Kalix löjrom och Upplandskubb – vad mer är att begära? Åtminstone inte om du frågar Magnus Berneklint i Grillby som håller på att bygga om hela källaren därhemma till ett kubbkokeri.

Magnus Berneklint i Grillby är en hängiven kokare av Upplandskubb. Hustrun Camilla kollar resultatet.

Magnus Berneklint i Grillby är en hängiven kokare av Upplandskubb. Hustrun Camilla kollar resultatet.

Foto: Sven-Åke Haglund

Familj2019-11-29 06:00

Intervjun skulle gälla Magnus Berneklints nära förestående 40-års dag, men samtalet spårade snabbt ur i en kulinarisk riktning: Upplandskubb. 

– Upplandskubben är ursprungsskyddad av EU. Det innebär att brödet enbart får framställas i Uppland med uppländska råvaror och efter uppländskt originalrecept, berättar Magnus Berneklint.

Internationellt är fler än 1500 livsmedel ursprungsskyddade. Ett par av nämns ovan. I Sverige har tre den högsta klassningen; skyddat ursprung. Nämligen Kalix löjrom, Upplandskubb och Hånnlamb från Gotland. Ytterligare tre är geografiskt skyddade: bruna bönor från Öland, sveciaost från Småland och den skånska spettekakan.

– Upplandskubben är ett historiskt bröd med kända anor från 1800-talet. Degen består av rågmjöl, vetemjöl, salt, jäst, sirap och vatten. Kubben ska aldrig in i ugnen utan kokas i vattenbad drygt fyra timmar i en cylinderformad form.

I källaren under villan på Storgatan i Grillby finns 75 förberedda kvadratmeter med kaklade väggar och klinkers på golvet. Det handlar om ett nyinrett kubbkokeri. 

– Slutbesiktningen måste ske senast i februari. Maskinerna har vi köpt på konkursauktioner. Det som saknas för att slutligen uppfylla alla kommunens krav på en lokal som den här, är en tillgänglighetsanpassad toalett och breddad ytterdörr.

När Magnus säger ”vi” inbegriper han även hustrun Camilla.

– När kokeriet är i full drift räknar vi båda med att kunna jobba där en eller två dagar per vecka men fortfarande vid sidan om våra ordinarie tjänster.

Både Camilla och Magnus Berneklint arbetar som lärare. När Magnus nu står inför sin 40-årsdag kan han se tillbaka på en rätt så omväxlande yrkeskarriär:

– I botten är jag utbildad kock. Jobbade som sådan på en nattklubb i Stockholm med besvärliga arbetstider. Det blev omöjligt när Camilla och jag väntade barn.

Det var för 18 år sedan. Familjen flyttade från Stockholm till Camillas hemmatrakt – Hacksta strax söder om Grillby.

– Jag hann med en sejour hos Arla Foods som kontaktperson för mjölkbönderna i Mälardalen. I mitt jobb låg bland annat att komma med goda råd när kvaliteten på den lämnade mjölken gick ner.

När Arla Foods stängde divisionen där Magnus arbetade, var det dags för snabb omskolning. Kocken och mjölkrådgivaren blev lastbilschaufför.

– Det gällde att försörja sig. Ekonomiskt blev det ett bättre alternativ än det jag fastnade för när vi flyttade de få kilometerna in till Grillby. Jobbet som elevassistent gav mig ändå ett alternativ till lastbilschaufförens ensidigare men mer välbetalda jobb; glädjen att kunna hjälpa en annan människa, säger han.

Nu var Magnus inne i skolsvängen. Efter att ha arbetat som slöjdlärare på skolorna i Grillby och Lillkyrka, tog han steget över till högstadiet och Robinsonskolan i Enköping med slöjd, bild och mentorskap på schemat. 

– Hittills har vi kokat Upplandskubb i köket. Försäljningen har ändå gått utmärkt, men nu missar vi Wiks slott och andra julmarknader på grund av ombyggnaden.

Magnus Berneklint är djupt engagerad i föreningen Upplandskubbens vänner, som har cirka 30 medlemmar med en tyngdpunkt i Uppsala. Magnus och hustru Camilla är inte ensamma om att yrkesmässigt baka det historiska brödet:

– Karin Gerhardt i Vendel är en kollega. Hoppas det blir fler. Ökad konkurrens är lika med ökat intresse. Och då gäller det enbart att bli ännu bättre.

Magnus Berneklint och kompisen Börje, 60 kilo trivsam vovve.
Magnus Berneklint och kompisen Börje, 60 kilo trivsam vovve.
Vi gratulerar

Magnus Berneklint

Fyller: 40 år den 11 december

Bor: Villa i Grillby, Enköpings kommun

Familj: Hustrun Camilla, sonen Casper och hunden Börje, 60 kilo charmig vovve

Aktuell som: Bakar, nej kokar, Upplandskubb.

Råvara till kubben: Råg och vete från Hånsta Gård i Vattholma, mald i Kvarnvikens museikvarn bakom Blackeberget i uppländska delen av Stockholm. Kvarnen är en gång byggd som ersättare för den så omtalade Eldkvarn, nedbrunnen 1878.

Karta: Grillby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!