Julklappsfavoriterna 1985

Hästar med morgonrock och rosa telefoner stod på Enköpingsbornas önskelistor 1985.

4-årige Mattias begrundar tomten och alla de härliga kramdjuren i skyltfönstret. Men 1985 var det inte kramdjur som stod överst på barnens önskelista.

4-årige Mattias begrundar tomten och alla de härliga kramdjuren i skyltfönstret. Men 1985 var det inte kramdjur som stod överst på barnens önskelista.

Foto: Stig Norling

Familj2019-12-04 11:00

Året gick inte till historien när det gällde rekord i julhandeln men någon större kris var det heller inte. I stället verkade det som om ruljansen löpte på som en helt vanlig jul. Den gemensamma nämnaren var färgen rosa.

I leksaksaffären Lekstugan på Kungsgatan hade ägaren Cathy Breithel redan sålt slut på de rosa My little pony-hästarna - små plasthästar som gick att kamma, klä i morgonrock och skor. Och på spelhyllan var det mest efterfrågan på Trivial Pursuit.

I paketen till de vuxna var årets stora julklapp, enligt Björn Lundgren på Rundradio, de nyligen godkända "privattelefonerna", vilket förmodligen innebar privattillverkade telefoner som inte behövde komma från Televerket. Och apparaterna skulle helst vara skära. Likaså skulle de populära klockradioapparaterna vara, även om andra pastellfärger gick också bra.

I mitten på december 1985 kom årets första snö och butikerna hade lite svårt att hänga med. På bara någon vecka hade lagret av snöskyfflar tagit slut på Domus Stormarknad och i skoaffären på Paushuset var det nästan slut på snow-joggers.

Men som alla handlare var köpmännen i Enköping nöjda med kommersen. Bara på Domusvaruhuset räknade man med att öka sin omsättning med 30 procent under decemberförsäljningen. 

Enligt EP:s artikel och siffror från Konsumentverket lade en genomsnittlig svensk det året cirka 800 kronor på julklappar.

Omräknat till dagens penningvärde motsvarar den siffran 1750 kronor.

Helt klart har vi ökat våra julklappsinköp ganska ordentligt sedan dess. Förra året beräknade Svens Handel att genomsnittssvensken lade 3300 kronor på julpresenterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!