Coronakris en Kreugerkrasch för pantbanken

Oro för jobbet och minskad konsumtion – allt fler verkar hålla i plånboken. Inte ens pantbankerna, som ger chans till snabba lån, har kunder. Ett mönster som synts i alla kristider, även under Kreugerkraschen för snart hundra år sedan.

Guld – populärt att panta och anses vara en säker investering i oroliga tider. Priset hade visserligen en dipp i mars månad men har sedan dess fortsatt stiga igen. Arkivbild.

Guld – populärt att panta och anses vara en säker investering i oroliga tider. Priset hade visserligen en dipp i mars månad men har sedan dess fortsatt stiga igen. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-16 13:45

Tusentals svenskar går årligen till pantbanken för att belåna sina värdefulla föremål. Men den senaste tiden verkar fler ha valt att stanna hemma.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina – båda bekräftar en viss coronaeffekt under våren.

– Vi märker att nylånen har stagnerat lite grann, säger Mathias Stjernlöf, marknadsansvarig på Sefina, och fortsätter:

– Men nu har vi sett den senaste veckan att det börjat ta fart igen.

Konkurrenten håller med.

– Vi har minskat antalet nylån med någonstans runt 30 procent. Nu har det väl blivit lite bättre, i maj ser det kanske ut att vara 20 procent, säger Peter Sundström vd för Pantbanken Sverige.

– Konsumtionen minskar nu och behovet att låna minskar. Och de flesta av våra kunder hämtar ut sina varor, det gör att man inte lånar om man inte vet att man kan hämta ut. Då försöker man låta bli.

Kreugerkraschen

Peter Sundström har med anledning av coronaepidemin satt sig ner och studerat Pantbanken Sveriges årsredovisningar från tidigare krisår.

– Vi har sett detta tidigare. Vi har funnits sedan 1866, och jag tittade faktiskt ända tillbaka till Kreugerkraschen 1932, säger han.

– Utlåningen minskade då, och det var samma mönster som man ser i dag.

Guldpris och auktioner

När hjulen börjar snurrar och konsumtionen kommer i gång igen vänder det, spår Peter Sundström.

– Och vi tror att guldpriset gör att folk kommer att låna.

Om nylånen minskat under virusets framfart så har dock intresset för auktioner nu börjat öka, enligt Mathias Stjernlöf på Sefina.

– Auktionerna har börjat röra på sig ganska mycket nu.

TT: Hur tolkar du det - passar människor på att göra fynd nu i krisen?

– Ja absolut. De två första veckorna när corona kom satt alla och höll i allt de hade och vågade knappt titta. Men sedan när den nya butiksdöden kom, som är oundviklig, så började folk hitta sätt att aktivera sig.

Fakta: Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av Pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Andra vanliga panter är matsilver, klockor, musikinstrument och antikviteter. Genomsnittslånet ligger runt 5 000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor. Till skillnad från traditionella banker är varan den enda säkerheten för lånet hos pantbanken. Pantbanken tar heller ingen kreditupplysning. Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!