Tyska krav pÄ krafttag mot inflationen

<p />Den rekordhöga inflationen i eurozonen kommer inte att sjunka tillbaka av sig sjÀlv, enligt Joachim Nagel, chef för den tyska centralbanken Bundesbank.
–Penningpolitiken mĂ„ste reagera resolut för att bekĂ€mpa inflationen, tillĂ€gger han.

Joachim Nagel efterlyser hÄrda tag för att fÄ bukt pÄ inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild

Joachim Nagel efterlyser hÄrda tag för att fÄ bukt pÄ inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild

Foto: Michael Probst AP/TT

Ekonomi2022-06-10 09:37

Uttalandet görs i samband med en prognosuppdatering, dÀr Bundesbank drastiskt drar ned tillvÀxtutsikterna och höjer inflationsprognosen för den tyska ekonomin.

Inflationen i Tyskland berÀknas i snitt ligga pÄ 7,1 procent i Är, 4,5 procent 2023 och 2,6 procent 2024, enligt den nya prognosen. Det kan jÀmföras med en tidigare prognos, dÀr inflationen berÀknades till 3,6 procent 2022 och 2,2 procent 2023-2024.

Den tyska tillvÀxten vÀntas enligt prognosen stanna pÄ 1,9 procent i Är, vilket kan stÀllas mot en tidigare prognos pÄ 4,2 procent. För 2023 och 2024 rÀknar Bundesbank med en tillvÀxt pÄ 2,4 procent respektive 1,8 procent.

Enligt Bundesbank försĂ€mras utsikterna för den tyska ekonomin – eurozonens motor – av Ukrainakriget och komponentbrist i skuggan av pandeminedstĂ€ngningar i Asien.

Bundesbanks prognos uppdateras dagen efter ett rĂ€ntebesked frĂ„n Europeiska centralbanken (ECB), dĂ€r ECB-chefen Christine Lagarde flaggat för en serie rĂ€ntehöjningar med start i juli – med stor risk för att det blir en sĂ„ kallad dubbelhöjning pĂ„ 0,50 procentenheter i september.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!