Annons

Torrsugen suger och blåser såväl spån som bowlingklot

Många av miljöteknikföretaget Swoosh kunder i Enköping hittar man i bygg- och anläggningsbranschen. Där används företagets torrsug i monsterformat till att både suga och blåsa allt från spån – till bowlingklot. "Det är bara fantasin som sätter gränser", säger regionchefen Andreas Bärgård.

Enköping 23 april 2021 11:16
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Vi möts på ett grusupplägg inte långt ifrån Enköping. Martin Esséus är inne på sitt första halvår på Swoosh. Han är relativt ny i miljöteknikbranschen och är där för att lasta grus. Andreas Bärgård, regionchef på samma företag, har desto mer erfarenhet. Redan på 70-talet gjorde han sina första pass i familjeföretaget Bärgård & Söner. 

– På den tiden hade vi inga torrsugar, säger han, nickar mot den vita Volvo-lastbilen och fortsätter;

– Även om problemen man löser för kunden i den här branschen är desamma som då så kan man med dagens hjälpmedel utföra fler och större jobb både snabbare och, framförallt, med ett otroligt mycket bättre resultat, säger han.

Även om saker och ting har förändrats finns det fortfarande likheter mellan Swoosh, företaget han numera är delägare i, och det sedan många år sålda familjeföretaget som Andreas Bärgårds farfar en gång i tiden startade.

– Precis som då vill vi inom Swoosh vara det snabba serviceföretaget med närhet till kunden och ett personligt tjänsteutbud. Skillnaden är väl att vi i dag har större muskler även om företagsmentaliteten är som den i farfars firma.

Martin Esséus har varvat igång torrsugen som för mindre oväsen än vad som är förväntat när man ser till storleken på det 23 ton tunga ekipaget. Vakuumsugen får sin kraft från lastbilen och det är ett rejält sug. Så pass att ett bowlingklot en gång fastnade i slangen.

– Det här hände utanför en bowlinghall och antagligen var det någon som blivit riktigt besviken på sin insats och som gjort sig omaket att öppna ett brunnslock på gatan och göra sig av med klotet. För det var där vi hittade det när vi var där för ett underhållsjobb, berättar Andreas Bärgård och skrattar. 

Nyfiken på vid vilka tillfällen man kan få användning för en torrsug? Här hittar du mer information.

Även om bowlingklot är en möjlighet används torrsugen i huvudsak till annat. Enligt Bärgård är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda fordonet till.

– Vi hjälper många bygg- och anläggningsföretag och ofta börjar det med att de ringer och ber om hjälp med ett specifikt problem. När de sen märker hur flexibel vår utrustning är inser de snabbt att vi kan underlätta för dem, för deras anställda och för projektet på väldigt många sätt, säger han och börjar nämna exempel; 

– Vi kan ta hand om bilningsrester så att personalen inte behöver bära, kånka eller kärra tungt. Vi kan med slangen komma åt i kabelschakt i stället för maskiner eller i extrema fall där det måste handgrävas. 

Med hjälp av torrsugen kan Swoosh, berättar Andreas Bärgård vidare, även tunnla sig in under fastigheten om det ska bytas avlopp eller läggas nya kabelrör. Sen kan de med samma maskin göra det omvända och blåsa ut materialet för att fylla igen samma tunnel. 

Så funkar en torrsug 

Just funktionen att torrsugen även kan blåsa ut material använder Swoosh ofta vid byggen där beställaren önskar återfyllningsmaterial.

Martin Esséus bryter in.

– Det här är ju egentligen en vakuumsug och blåsmaskin i ett – och jag har använt den till det mesta. Absolut bäst lämpad är bilen för torrt bulkmaterial men den kan i praktiken både blåsa och suga vad som helst – så länge det ryms i slangen. Det kan vara allt från tegelsten till spån, säger han.

– Ja, och bowlingklot så klart, avslutar Andreas Bärgård.

Har ni bowlingklot eller annat som behöver sugas upp eller blåsas in? Kontakta Andreas och hans kollegor – här hittar ni kontaktuppgifterna. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på Enköpings-Posten. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.

Swoosh
Annons
Swoosh

Med avancerad teknik kan Swoosh hjälpa fastighetsägare att undvika stora kostnader

Annons
Swoosh

Swoosh sparar miljoner åt företag inom industrisektorn

Annons
Swoosh

Comeback för känd företagare från Enköping