Telenors exit från Myanmar krånglar

Norska Telenors exit från Myanmar har bromsats av nya krav från landets junta. De kräver åtminstone delvis lokalt ägande i tillgångarna, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Telenor vill lämna Myanmar, men juntan vill se lokal köpare av tillgångarna. Arkivbild

Telenor vill lämna Myanmar, men juntan vill se lokal köpare av tillgångarna. Arkivbild

Foto: Heiko Junge NTB/TT

Ekonomi2021-11-09 10:28

Telenor meddelade i juli att man planerar att dra sig ur Myanmar genom en försäljning av tillgångarna i landet till libanesiska M1 Group för 105 miljoner dollar (cirka 900 miljoner kronor).

Teknik för övervakning

Juntan, som tog makten i Myanmar i en kupp i februari i år, har tidigare utövat påtryckningar på Telenor. De har bland annat krävt att Telenor installerar teknik för att övervaka användare av telekomtjänster. De ska även ha förhindrat utlandsresor för chefer för Telenors verksamhet i landet.

M1 Group förhandlar, enligt uppgifter till Reuters, åtminstone med ett företag från Myanmar om delägande i tillgångarna, men det är oklart om det går i lås. Det handlar om bolaget Shwe Byain Phyu Group, som tidigare har verksamhet inom bland annat oljeindustrin.

Ytterligare två icke namngivna lokala företag ska enligt Reuters källor ha visat intresse för att investera i verksamheten.

Varken Telenor eller M1 Group vill hittills svara på frågor om Reuters uppgifter.

Telenor, vars aktie har backat med cirka 8 procent sedan årsskiftet, är en av fyra mobiloperatörer i Myanmar. De andra tre är Ooredoo från Qatar samt de statskontrollerade MPT och Mytel.

För att undvika sanktioner

Telenor uppgav i september att beslutet att lämna Myanmar fattats för att undvika EU-sanktioner, som hotar om bolaget tvingas installera teknik för att övervaka användare av bolagets nätverk i Myanmar.

Sedan kuppen i februari har minst 1200 människor dödats av juntans säkerhetsstyrkor, medan tusentals misstänkta medlemmar i motståndsrörelsen mot juntan har fängslats, enligt en lokal organisation för politiska fångar.

Kuppen i Myanmar genomfördes efter ett val i november i fjol där den civila ledaren Aung San Suu Kyis parti vann en jordskredsseger. Enligt juntan byggde segern på valfusk.

Telenor har förutom tillgångarna i Myanmar utlandsverksamhet i bland annat Norden, Östeuropa, Thailand, Malaysia, Bangladesh och Pakistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!