Risbrist i Japan – lottning avgör rätt att köpa

Efter en rekordvarm sommar och ett ovanligt stort inflöde av turister har Japan den största bristen på ris på nästan 30 år, rapporterar brittiska Financial Times. Butikshyllor gapar tomma, priserna skenar och myndigheter uppmanar hushåll att inte hamstra.

I Japan används ris inte bara till sushi och mat, utan även till framställning av sake – en alkoholhaltig dryck. Arkivbild.

I Japan används ris inte bara till sushi och mat, utan även till framställning av sake – en alkoholhaltig dryck. Arkivbild.

Foto: Shizuo Kambayashi AP/TT

Ekonomi2024-09-07 16:07

Stora butikskedjor har satt ett tak på en rispåse per kund. Och en del nätbutiker har infört rislotterier, där bara vinnande kunder enligt tidningen får köpa ris.

I debatten skyller många på sushi-ätande turister, men också på extrema väderförhållanden och årtionden av jordbrukspolitiska misstag.

De kommersiella lagren av ris i Japan var nere på den lägsta nivån sedan 1999 i juni och priset på en femkilos rispåse har rusat med 60 procent på ett år till omkring 3 000 yen (motsvarande 220 kronor).

Japan har sedan länge tillämpat en självförsörjningsstrategi när det gäller risproduktion, vilket medför strikt kontroll av både import och produktionsvolymer.

Riskonsumtionen i Japan uppmättes till 6,9 miljoner ton i fjol, men experter tror att det stora inflödet av turister gjort att konsumtionen ökat med ytterligare 100 000 ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!