OECD: Tillväxten på väg att kulminera

Tillväxten i västvärldens största ekonomier är på väg att kulminera de närmaste månaderna, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

OECD:s indikatorer visar på att tillväxten avtar i västvärldens ledande ekonomier de närmaste månaderna, men pandemin skapar stor osäkerhet. Arkivbild

OECD:s indikatorer visar på att tillväxten avtar i västvärldens ledande ekonomier de närmaste månaderna, men pandemin skapar stor osäkerhet. Arkivbild

Foto: Britta Pedersen DPA/AP/TT

Ekonomi2021-12-09 12:00

Det fanns enligt OECD redan i november signaler om att tillväxten är på väg att passera en topp för att sedan börja dämpas i länder som USA, Japan, Tyskland och Storbritannien. I decemberindikatorerna som nu presenteras syns liknande signaler från Kanada och hela eurozonen. Ett undantag är Frankrike, där indikatorerna pekar mot en fortsatt måttlig ökning av den ekonomiska aktiviteten.

Enligt OECD bekräftar decembermätningen även att Kinas tillväxt är på väg att tappa fart, medan Indiens tillväxt ser stabil ut.

I tillväxtlandet Brasilien förvärras tillväxtutsikterna, medan utvecklingen för olje- och gasjätten Ryssland pekar fortsatt uppåt.

OECD:s ledande indikatorer ska ge en bild av utvecklingen under de närmaste sex till nio månaderna och räknas fram med hjälp av orderstatistik, byggtillstånd, konjunkturbarometrar, långa marknadsräntor, nybilsförsäljningen och andra konjunkturindikatorer.

OECD varnar för att det råder ovanligt stor osäkerhet vad gäller indikatorerna på grund av den senaste utvecklingen i pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!