Instagram kan få månadsavgift – så hög blir den

Meta, Instagram och Facebooks ägarbolag, överväger att införa en månadsavgift på 155 kronor för reklamfria varianter av plattformarna inom EU, rapporterar <a href="https://www.wsj.com/tech/meta-floats-charging-14-a-month-for-ad-free-instagram-or-facebook-5dbaf4d5">Wall Street Journal</a>.

Meta kan inom kort komma att rulla ut betalversioner av Instagram och Facebook. Arkivbild.

Meta kan inom kort komma att rulla ut betalversioner av Instagram och Facebook. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ekonomi2023-10-03 07:02

Avgiften ska gälla den som säger nej till att låta Meta kartlägga deras digitala aktiviteter för att visa riktade annonser. Åtgärden är ett svar på nya EU-regler som innebär att användare måste godkänna insamlandet av data – och därmed hotar dess viktigaste inkomstkälla.

Månadsavgiften som nämns är motsvarande 155 kronor för ett reklamfritt Instagram i telefonen och 190 kronor för kombinationen Instagram och Facebook i skrivbordsversion.

I juli stoppade EU-domstolen Meta från att, utan medgivande, kombinera data som samlats in om användare på bolagets plattformar med data från externa webbplatser.

Irlands dataskyddsmyndighet ålade i början av året Meta att betala 390 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s integritetslagar.

Betalversionerna kan enligt WSJ rullas ut de kommande månaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!