Det våras för norska oljeaktier

Den oljestinna Oslobörsen går mot strömmen i orosvågen som trycker ned börser runt om i världen. Den norska börsens breda index ligger på plus 0,2 procent i måndagens tidiga eftermiddagshandel och har sedan årsskiftet gått upp med nästan 2 procent.

Uppåt för oljestinna Oslobörsen. Arkivbild

Uppåt för oljestinna Oslobörsen. Arkivbild

Foto: Johansen, Erik NTB/TT

Ekonomi2022-03-07 14:10

Uppgången kan jämföras med Stockholmsbörsens OMXS-index på minus 0,5 procent efter att ha varit nere på en nedgång på drygt 4 procent under förmiddagens turbulens. Och sedan årsskiftet har OMXS-index tappat 22 procent av sitt värde.

Den avgörande skillnaden är den norska börsens exponering mot olja och naturgas. Denna typ av verksamhet har ökat drastiskt i värde sedan oljelandet Ryssland invaderat Ukraina och därmed står inför ett akut hot om sanktioner från EU och USA som i slutändan kan slå ut landets olje- och gasexport från stora delar av världsmarknaden.

En av de stora vinnarna i måndagens handel på Oslobörsen är den Oslobaserade koncernen Interoil Exploration & Production – med olje- och naturgasprojekt i Norge och Colombia. Aktien rusar uppåt med nästan 40 procent, vilket innebär ett kurslyft på 222 procent sedan årsskiftet.

Även de mer namnkunniga norska oljebolagen går starkt. DNO-aktien har sedan årsskiftet lyft med 36 procent, medan Aker BP – på väg att ta över Lundin Energys prospekterings- och produktionsverksamhet – ligger samtidigt på plus 19 procent sedan årsskiftet.

Den norska kronan har också tagit tillbaka pandemiraset och sedan årsskiftet lyft från 1:03 svenska kronor till 1:11 kronor – den högsta noteringen sedan 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!