Stäng inte ner det fina boendet Åsundagården

Åsundagården är ett fungerande boende som borde få vara kvar, skriver personal från Åsundagården.

Lägg inte ner vårt fina boende, skriver personal från Åsundagården.

Lägg inte ner vårt fina boende, skriver personal från Åsundagården.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2021-02-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit diskussioner om att Åsundagården som idag är kommunalt ägt ska övergå till privat sektor. När beslutet om utträde togs blev våra äldre oroliga för att behöva flytta från sitt trygga hem och många tårar föll. För äldre människor med bakomliggande sjukdomar är det viktigt med kontinuitet, bekant hemmiljö, kända ansikten och röster. Att flytta en äldre till en ny miljö är att ta ifrån personen sin trygga punkt och kan skapa stor stress. På Åsundagården finns det möjlighet att fortsätta leva tillsammans med sin livspartner eftersom att lägenheternas storlek passar för parboende. Man kan även ta med sin fyrbenta bästa vän. Möjligheten till parboende ökar livskvaliteten och välbefinnandet.  

Personalen har ett enormt ansvarstagande, kompetens och samarbete vilket har visat sig under pandemin. Det har varit tufft, men vi kan med stolthet berätta att vi inte har haft något bekräftat fall av covid-19. 

På grund av pandemin finns det idag ett överskott på platser inom vård och omsorg. Enligt politikerna är detta ett av skälen till beslutet om Åsundagårdens nedläggning. Utträde ska innebära lägre kostnader för kommunen och de vill istället satsa på bättre vård och omsorg i Enköping. Budgeten har under de senaste 4 åren gått utför. Lägenheterna renoverades 2017 och ett nytt nyckelskåp, larm och sprinklersystem, bergvärme samt taklyftar monterades. I samband med renoveringen drogs personalstyrkan ner vilket ledde till dåliga arbetsförhållanden. När det bemannades upp igen var många ordinarie tjänster inte tillsatta under många år. Ordinarie personal har inte fått gehör från ledningen när vi påtalat att arbetsmiljön var ohållbar. Sjukfrånvaron steg på grund av detta och det har påverkat budgeten negativt. Under renoveringen fick omvårdnadsboendets kunder flytta till korttidsavdelningen vilket resulterade i utebliven inkomst från korttidskunder.  

Förvaltningen har gjort en bedömning att nattpersonalen som består av två stycken bör utökas till fyra men personalen menar att det inte finns behov av fler personal nattetid. 

Kostnaderna som har lagts ner på verksamheten har gett oss hopp. Varför stänga ner ett fungerande boende? Alla drabbade mår dåligt av beslutet som vi inte fått vara med och påverka. 

Ett boende som har drivits under många år är inte redo att ge upp. Vi vill ha en ledning som tillsammans med oss personal kämpar för våra äldre. Med sorg i hjärtat hos oss alla vill vi göra vår röst hörd. Låt oss behålla vårt fina boende!