Varför ingen information om skolan?

Bergvretenskolan är ett praktexempel på hur fel den socioekonomiska resursfördelningen slår mot skolor som ses som privilegierade, skriver  Tommy Henriksson och  Anders Lindén.

Bergvretenskolan är ett praktexempel på hur fel den socioekonomiska resursfördelningen slår mot skolor som ses som privilegierade, skriver Tommy Henriksson och Anders Lindén.

Foto: Anders Jagemo

Insändare2020-08-19 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

20-03-18 kom ett beslut för förskoleklass och grundskola gällande Bergvretenskolan. Skolinspektionen hade då utfört en riktad tillsyn mot skolan efter 11 st anmälningar från föräldrar under ett års tid. Tillsynen utfördes den 10 december 2019 och omfattades av områden för extra anpassningar och särskilt stöd, trygghet och studiero samt elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete. Brister att utreda elevers frånvaro uppmärksammades också.

Vad skolinspektionen kom fram till ska vi inte gå närmare in på här, utan hela beslutet finns att läsa på Skolverkets hemsida.

Till skillnad från Enöglaskolan hotas inte skolan av något vite för tillfället. Det som är anmärkningsvärt med detta, förutom att det i skolan finns barn som far illa, är att Enköpings politiker inte har fått någon som helst information om att skolan var satt under lupp av skolinspektionen. Varken utbildning- och arbetsmarknadsnämnden eller kommunstyrelsen, utan denna inspektion kom som en blixt från klar himmel. Var har det då brustit i informationskedjan? Är detta något som medvetet har mörkats från något håll? Från vem i så fall? 

Efter problemen med Enöglaskolan är Sverigedemokraterna det enda partiet i Enköping som kommit med konkreta förslag för att komma tillrätta med situationen, men som konstant röstats ned då styret är bakbundna av Miljöpartiet och Liberalerna. Sverigedemokraterna i Enköping kräver en ordentlig utredning om varför problemen i Bergvretenskolan inte kommit till politikernas och allmänhetens kännedom. Bergvretenskolan är ett praktexempel på hur fel den socioekonomiska resursfördelningen slår mot skolor som ses som privilegierade. 

Hade Bergvretenskolan fått behålla hela sin skolpeng per elev så hade situationen sannolikt sett annorlunda ut, då skolans problem främst verkar bero på resursbrist, vilket blir följden av en minskad skolpeng.