Under lång tid har bygget av familjebadet debatterats med varierande syfte och resultat. Var badet skulle placeras, vilken metod och entreprenadform som förespråkades medan några förespråkade att inte bygga alls. Under förra mandatperioden, när Socialdemokraterna styrde kommunen tillsammans med Nystart Enköping, fattades beslut om plats, utförandeform och en budget om 380 miljoner kronor.
I det avtalet med entreprenören Cobab framgick tydligt att alla överskjutande kostnader skulle godkännas av båda parter – kommunen och entreprenören. Då större byggen tenderar att medföra ökade kostnader var det viktigt för kommunen att ha kontroll på kostnadsutvecklingen.
Fram till och med februari i år följdes budget. I mars hade det plötsligt uppkommit avsevärda kostnadsökningar på 35 miljoner kronor! Detta ifrågasatt vi Socialdemokrater i tekniska nämnden (TN) och krävde en specificerad redovisning.
Fastighetsavdelningen förhandlade, med juridiskt stöd, fram en förlikning, som innebar en sänkning med 5 miljoner för icke godkända avvikelser. Minoritetsstyret i TN ansåg förlikningen tillräcklig och ordförande Tomas Rådkvist (MP) var beredd att skriva på utan att först höra nämndens åsikt.
På nämndssammanträdet i oktober motsatte vi Socialdemokrater oss förlikningen och krävde en second opinion av en extern jurist, vad som orsakat kostnadsökningarna samt vad som kunde ifrågasättas i en juridisk process. Vi fick stöd för vårt yrkande.
Värt att notera är att entreprenören i detta skede hotade att avbryta arbetet om de inte erhöll betalning enligt förlikningsförslaget.
Den externa juristen, med just entreprenader som specialområde, menade att avbryta arbetet var ett avtalsbrott. Vidare konstaterades att entreprenören kände till förutsättningarna redan vid projekteringsstadiet och vilket ansvar de hade enligt avtalet.
Den springande punkten i processen är att vi Socialdemokrater inte anser att de i mars plötsligt uppkomna kostnadsökningarna redovisats löpande eller godkänts av båda. Den externa juristen hävdar att det ”ska utredas om nedlagda kostnader är skäliga och om arbetena med ’infrastrukturdelen’ verkligen är tilläggsarbeten”.
Trots en second opinion från en juridisk entreprenadspecialist valde minoritetsstyret, med stöd av SD, att i nämnden den 25 november gå med på Cobabs krav och förlikningen. Trots ett tydligt formulerat avtal och vetskap om entreprenörens ansvar lägger sig styret och SD platta och låter pengarna bokstavligen rinna ut ur simhallsbygget.