I ett tjänstemannaförslag föreslås kommunstyrelsen, att upprätta ett tomträttsavtal med Nordic Camping. Med ett tomträttsavtal fortsätter kommunen att äga marken men avhänder sig möjligheten att styra över fastighetens utvecklingen, när avtalet väl är undertecknat.
Syftet med det aktuella förslaget anges för kommunens del vara att slippa kostnaderna för underhåll och skötsel av befintliga anläggningar? Samtidigt medför ett tomträttsavtal större säkerhet och frihet för företaget att göra investeringar, till exempel, för upprustning av byggnader och för att bygga stugor. Emellertid, lagstiftningen om tomträtt är i flera delar förknippad med problem, och då inte enbart vad det gäller tomträttsavgälden.
Men det finns en annan ”kostnad”, som kommunen behöver beakta och analysera. Det är medborgarperspektivet. Allteftersom Enköping växer kommer besökstrycket att öka på Enköpings närmaste badplats. Det ställer krav på ökad beredskap för att hantera hur besökstrycket kommer att påverka hela strandområdet. Att då ”privatisera” en del av området genom ett tomträttsavtal är inte seriöst genomtänkt och har heller inte kommunicerats med berörda fastighetsägare och organisationer (det är visserligen ingen skyldighet men en fråga om öppenhet).
För Friluftsfrämjandets del vill vi framhålla betydelsen av att hela Bredsands strandområde från Fagerudd till Kesudden (Lundinska tomten) förblir ett för allmänheten tillgängligt område för bad och rekreation under kommunal ledning. Friluftsfrämjandets anser därför att kommunen bör avstå från att upplåta den aktuella fastigheten med tomträtt.
För Friluftsfrämjandet i Enköping