Ge de äldre värdig vård och omsorg

Vi vill se fler mobila team som kan besöka och vårda patienter hemma, skriver Sofia Jarl, Monica Hallgren och Anna-Karin Wetterström .

Vi vill se fler mobila team som kan besöka och vårda patienter hemma, skriver Sofia Jarl, Monica Hallgren och Anna-Karin Wetterström .

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2020-05-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vittnesmål under coronapandemin visar tydligt att äldre inte får den vård och omsorg som de har rätt till. Centerkvinnorna välkomnar därför äldreomsorgslyftet och vill se tydligare riktlinjer även för anhörigomsorgen. Att söka gemenskap är en grundläggande mekanism hos oss människor och många mår dåligt av den påtvingade distanseringen. Speciellt äldre som lever ensamma lider av psykisk ohälsa. Enligt Karolinska institutets institution för onkologi-patologi är ofrivillig ensamhet en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning och en större riskfaktor än både fetma och fysisk inaktivitet. Att människor inte mår bra av den pågående sociala distansering som pandemin försätter oss i är alarmerande, oavsett ålder och kön. 

Centerkvinnorna är ett av Sveriges största kvinnoförbund. Vår äldsta medlem är 102 år och vår yngsta 18 år. I coronapandemins fotspår har våra fysiska möten ställts in och flyttats till digitala rum. Det blir tydligt att de som inte har tillgång till eller känner sig bekväma med tekniken uteblir, oftast äldre medlemmar. Att inte kunna delta på lika villkor blir ett demokratiskt problem. Rådande pandemi är en motor för digital omställning, men den begränsar också människors frihet. 

Pensionärer som har minst pengar att leva på är just kvinnor. Enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lider dessutom var tredje kvinna och var femte man över 77 år av ångest och depression. Centerkvinnorna välkomnar det äldreomsorgslyft som nu kommer att genomföras. Förutsättningarna för dem som arbetar, att ge värdig och fullgod omsorg, är väldigt små. Många äldre och svårt sjuka kan få en tryggare vård i sina hem. Därför vill vi se fler mobila team som kan besöka och vårda patienter hemma. 

Men låt oss inte glömma att cirka 75 procent av all vård och omsorg ges av anhöriga. Kvinnor väljer oftare än män att gå ner i arbetstid för att ge omsorg till sina föräldrar eller till sin partner. Ekonomi, arbetsliv och psykiskt välbefinnande påverkas då ett stort ansvar för anhörigomsorgen läggs på döttrar, systrar, mödrar och makor. Fler företag, kommuner och regioner måste bli anhörigvänliga arbetsgivare.

Centerkvinnorna vill därför också se nationella riktlinjer för anhörigomsorg.