Därför blev Pepparrotsbadet dyrare än budgeterat

Oklok hantering av det tidigare styret fördyrade badhusbygget, skriver Ingvar Smedlund och Tomas Rådkvist.

Beslutet om badhusbygget i kommunfullmäktige togs utifrån alltför schablonartade investeringskalkyler, skriver Ingvar Smedlund  och Tomas Rådkvist.

Beslutet om badhusbygget i kommunfullmäktige togs utifrån alltför schablonartade investeringskalkyler, skriver Ingvar Smedlund och Tomas Rådkvist.

Foto: Anders Jagemo/Arkiv

Insändare2020-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som media rapporterat kommer Pepparrotsbadet att bli ett väldigt fint bad med många attraktioner men också ett bad som blir dyrare än de 350 + 30 miljoner som var budgeterade. Många Enköpingsbor har undrat över detta, inte minst eftersom det förra styret så tydligt hade utlovat att ”badet kommer inte att kosta en krona över den beslutade budgeten”. 

Kommunens revisorer håller på med en granskning av projektering, beslutsprocess, styrning och uppföljning av badhusprojektet och parallellt belyses frågan i Tekniska nämnden som är ansvarigt för bygget av badet. 

Några faktorer framstår redan som tydliga orsaker till att budgeten inte har kunnat hållas, faktorer som beror på oklok hantering i frågan av S och NE mellan 2016 - 2018:

När det tidigare SNE-styret inte fick gehör hos tjänstemännen för sin vilja att placera badet öster om Skvalbäcken så fråntogs Tekniska nämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen beslutet vilket flyttades upp till kommunstyrelsen i stället. Det innebar att beslutet togs av politiker som inte var insatta i sakfrågan och att beslutsunderlagen blev bristfälliga. 

Beslutet i kommunfullmäktige togs därför utifrån alltför schablonartade investeringskalkyler. Driftskostnadskalkyl fanns inte heller framme vid beslutet, inte heller någon riskbedömning.

Tidplanen för att ta fram bygghandlingar blev väldigt kort eftersom SNE ville pressa fram ett beslut och få en byggstart innan valet 2018. Slutligen pressades priset på olika sätt ner till den nivå som var beslutad och landade på 349 500 000 för badet. Fastighetsavdelningen fick då bara sex (6!) dagar på sig att granska kalkylerna för detta komplexa bygge innan beslutsunderlaget skulle vara klart och beslut tas i kommunstyrelsen.

SNE-styret beslutade, mot förvaltningens rekommendation och vilja, att badet skulle byggas som en så kallad samverkansentreprenad. Denna har en mindre fast ersättningsdel och den större delen är rörlig. Det innebär att SNE köpte badet på ”löpande räkning”, alltså en vansklig affär för kommunen.

Mot bakgrund av ovanstående skall nog Enköpingsborna och SNE vara tacksamma att badet ”bara” drar över budgeten med cirka 30 miljoner, det kunde blivit värre. Och badet blir väldigt fint, entreprenör och fastighetskontor har tillsammans åstadkommit en riktig attraktion!