Insändare Skolan har debatterats en hel del i EP genom åren. Gärna inlagor från politiska partier, eller senast grundskolans verksamhetschef. Det alla bortser från är att Enköping har världens sämsta skola. Liksom att Sverige i övrigt har världens sämsta skola. Ingenstans i världen får nämligen skattebetalarna så lite kunskap per elev för så mycket pengar.

Kan det vara flumskolans fel? Att lärarna inte skall vara en auktoritet utan kompis med både elever och föräldrar? Kan det vara det fria skolvalets fel?

När en härlig blandning av seriösa och mindre seriösa skolföretag tillåtits plundra kommuner på både elever och skolpeng och på bara ett drygt decennium gjort svensk grundskola helt segregerad.

Är det när staten på nittiotalet avsade sig ansvaret och tvingade kommunerna ta över som det gick fel? Är det skolan själv som istället för kunskap fokuserar på att prata normer och värdeord. Är det lärarnas fel? Som trots att de måste veta att de verkar i ett system som absolut inte fungerar ändå varje dag dyker upp till jobbet.

Jag själv är något av en expert i ämnet. Jag har barn som passerat igenom hela skolsystemet. När det ena barnet gick ut gymnasiet med elva stycken A ringde varningsklockorna. Jag borde ha gratulerat henne till den framtida karriären som raketforskare. Det gjorde jag inte, för både hon och jag visste trots att hon jobbat på bra så var det glädjebetyg.

Mitt andra barn undrar vad vitsen med de fyra afghanerna i klassen för företagsekonomi är, när de ändå inte talar svenska. Jag borde även nämna ordningsproblemen i skolan, mobbing, karusellen med lärarvikarier, utåtagerande elever, alla elever med bokstavskombinationer, nyanlända, hemmasittare, elever som spenderar lektionstiden i mobilen. Inget av detta klarar skolan av att hantera.

I Sverige är välfungerande skolor numera undantag och inte normen. Jag fattar att man kan tvinga barn till skolan med skolplikt, men det är en gåta att någon fortfarande vill vara lärare.

Det är inte pengar som saknas. Grundskola, universitet och CSN kostar skattebetalarna 97 miljarder per år. Det är 10 procent av statens utgifter.

PS Lägg ner tv-programmet ”Smartare än en femteklassare.” Det är bara bluff.