Vad är egentligen närproducerat?

27 mars 2019 06:00

Då jag för ett tag sedan besökte Ica i Valhall i Bålsta blev jag överrumplad av förändringen i mjölkdisken.Normalt har det funnits flera olika fabrikat av mjölk. Både vanlig och ekologisk i olika kvaliteter.

Nu fanns här enbart ekologiskt av Icas eget varumärke. På förpackningarna upplyste Ica om att mjölken är ”producerad på en gård nära Dig”.Med anledning av detta talade jag med färskvaruansvarig i butiken och frågade var den gården ligger. Alla som läser EP vet ju att det finns inte en enda mjölkproducent i varken Håbo eller Bro. I Enköping finns det ett drygt tiotal mjölkbönder. Svaret jag fick ifrån butiken var att mjölken är producerad i Göteborgstrakten och processad i Arlas Akallamejeri.

I butiken finns också ”närvärpta ”ägg ifrån Landsberga gård invid Örsundsbro. Alla som läst EP det senaste året vet att hönseriet vid Landsberga brann ner i somras och har ännu inte byggts upp igen. Äggen som läggs i dessa förpackningar är för närvarande värpta i Södermanland.

Hu mycket närvärpta är äggen? Det kanske skall tolkas som att man funderar ”när” äggen är värpta?

Det här med närproducerat verkar att vara tänjbart av våra handlare. Inom delar av handeln anser man att en tidsrymd inom 6 timmars frakt skall det anses vara närproducerat. Det betyder att allt sydeuropeiskt också är närproducerat om man anlitar flygfrakt. Det säkraste då man vill ha närproducerat är att handla direkt hos producenten som också kan svara på frågor. Som tur är så kan Du handla Upplandsproducerat kött och mjölk i de flesta butikerna i Enköpingstrakten.Roslagsägg är i huvudsak producerat i Uppland.

Som tur är så är de flesta kunder kloka nog att göra sina egna val i affärerna och genomskåda handlarnas trix och lek med ord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven Jerpdal