Stötta det lokala näringslivet i Enköping

Näringslivet i Enköping befinner sig i kris till följd av coronapandemin, skriver Spencer Strandh.

Som kommunmedborgare kan vi vara med och stötta våra lokala företag: genom till exempel avhämtning av mat, eller göra de där inköpen vi skjutit på framtiden, skriver Spencer Strandh.

Som kommunmedborgare kan vi vara med och stötta våra lokala företag: genom till exempel avhämtning av mat, eller göra de där inköpen vi skjutit på framtiden, skriver Spencer Strandh.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Arkiv

Insändare2020-03-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköping är inte förskonad från det katastrofläge vi nu går in i. Förutom sjukdom och ond bråd död - som i sig är förfärligt - märker vi hur näringslivet i Enköping befinner sig i kris till följd av coronapandemin. Lokala restauranger här i stan planerar att stänga helt under flera månader, alternativt kraftigt minska sina öppettider. Förlusterna bara i Enköping inom restaurang, café, event och besöksnäringen är redan uppe i miljonklassen. 

Krögare, arrangörer och artister sitter just nu med bläckpenna och stryker bokningar i kalendern. Personal inom denna sektor kan vänta sig att bli permitterade eller i värsta fall uppsagda. Som kommunmedborgare kan vi vara med och stötta våra lokala företag: genom till exempel avhämtning av mat, eller göra de där inköpen vi skjutit på framtiden. Håller vi gång konsumtionen reducerar vi de negativa konsekvenserna något. Men, det alstras även politisk vilja och ledarskap på kommunal nivå.

Generellt sett är det nästan dubbelt så dyrt med det årliga utskänkningstillståndet i Enköping i jämförelse med Stockholm. Som ett exempel betalar en specifik Enköpingskrog 32 500 kr årligen, medan en krog i Stockholmsområdet som omsätter 3-4 gånger så mycket endast betalar 17 000 kr. Varför denna signifikanta skillnad? Vidare görs varje år en tillsyn av miljö och kontroll av livsmedel. Denna bekostas också av krögaren och handlar om en kostnad på cirka 7500 kr + 2500 kr per år.

Kommunalrådet i den skånska kommunen Staffanstorp gick i början av veckan (v 12) ut med att hans kommun kommer att skona de lokala företagen från de ovan nämnda avgifter gällande det som vi i folkmun kallar ”miljö och hälsa”. En liten åtgärd som ändå syftar till att stimulera det lokala företagsklimatet, ty vissa branscher lider mer än andra i dessa dagar.

Vad kommer ledningen i Enköpings kommun konkret att göra för att underlätta för Enköpingsföretag i allmänhet och krogbranschen samt besöksnäringen i synnerhet?