Sanning eller alternativ sanning?

6 mars 2017 06:00

Svar till Ingvar Smedlund (EP 1 mars).

Det är positivt att oppositionsrådet Ingvar Smedlund (M) är tydlig med att moderaterna i Enköping inte har för avsikt att samarbeta med SD lokalt. Tyvärr är det svårt att ta det som en garanti för att det kommer att gälla längre fram. Hässleholm är kanske ett bra exempel på hur det kan gå!

Smedlunds partiledare Anna Kinberg Batra var före årskiftet också tydlig med att hon tog avstånd från SD och menade att partiet var rasistiskt. Bara någon månad senare gjorde hon en helomvändning och öppnade upp för förhandlingar. Detta framgår med all tydlighet, vad än Smedlund hävdar, i en intervju som kan ses på bland annat Aftonbladets hemsida där hon på frågan om samtal är detsamma som att förhandla och ge och ta gav följande svar: I enskilda frågor där det finns möjlighet att komma överens – JA!

Det är vad moderaterna har sagt, Ingvar Smedlund! Om inte det är att se som ett aktivt val att samarbeta vet jag inte vad det annars skulle vara. Enligt Smedlunds punktlista i sin insändare skulle det innebära frågor där man inte är överens inom alliansen – och där finns det ju ett antal att välja mellan. Inte minst kring invandringspolitiken, där moderaterna vill driva en betydligt hårdare linje än exempelvis C.

Det är mindre positivt att Ingvar Smedlund tenderar att återgå till den typ av retorik vi hörde under valrörelsen 2014 där han, för att ta ett aktuellt uttryck, använder sig av ”alternativa sanningar”. Inte ens ”otroligt låg nivå” utan snarare rena bottennappet!

För det första förekommer inga ”skrivarstugor” inom Socialdemokraterna i Enköping. Vi har förtroende för våra folkvalda politiker att framföra sin ståndpunkt. Vi tror på individen och yttrandefriheten.

För det andra - för att ge möjlighet för samtliga partier i fullmäktige att ta del av samma information kring den politiska ledningens tankar om hur vi ser på Samhällsbygget Enköping bjöd vi in alla till förra månadens PLEX-utskott, vilket vice ordförande Smedlund i samma utskott var fullt medveten om i god tid i förväg utan att protestera. Så nej – vi samarbetar varken med SD eller Liberalerna!

Så åter till sakfrågan – är det oppositionsrådet Ingvar Smedlunds NEJ eller moderaternas partiledare Anna Kinberg Batras JA till att förhandla med SD som kommer att gälla? Vilken är sanningen - och vilken är den alternativa sanningen?

Vi tror på individen och yttrandefriheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!