Kan våra barn och ungdomar lita på oss vuxna?

Följer kommunens beslut riktlinjerna i FN:s barnkonvention, som ju blir svensk lag efter årsskiftet, undrar Göran Danielsson.

Följer kommunens beslut riktlinjerna i FN:s barnkonvention, som ju blir svensk lag efter årsskiftet, undrar Göran Danielsson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2019-11-07 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 maj 2014 fattade kommunfullmäktige ett viktigt barnrättsbeslut (KS2013/310): att FN:s barnkonvention ska vara ett levande styrdokument i alla kommunala beslutande organ? Jag som formulerade och lämnade in medborgarförslaget heter Göran Davidsson.

Ser idag att vi i vår kommun fattar många beslut som rör vardagen för våra barn och ungdomar. För att säkerställa att dessa beslut följer riktlinjerna enligt FN:s barnkonvention skickade jag den 18 mars 2019 följande frågor till kommunens olika nämnder.

Anser ni att ni i er nämnd följer beslutet enligt medborgarförslaget? (KS2013/310)

Anser ni att nämnd, förvaltning och allmänhet informerats om vad som gäller enligt beslutet?

Finns det riktlinjer i er nämnd för ert arbete kopplat till beslutet?

Har ni "barnchecklistor" som nämnden kan stämma av emot inför nämndbeslut?

Anser ni att nämnd och förvaltning innehar fullgod kompetens i barnrättsfrågor?

Hur många barnkonsekvensanalyser (BKA) har gjorts i er nämnd sedan beslutet 140513?

Den 4 april 2019 fick jag ett svar från kommunledningsförvaltningen där de valt att svara för samtliga nämnder. De skriver bland annat: “Inför alla beslut som berör barn görs någon form av barnkonsekvensanalys”.

Är det verkligen sant? Eftersom jag saknade svar på många frågor svarade jag att jag önskade mer specifika svar. Inom kort fick jag ett nytt mail från kommunledningsförvaltningen där de skrev att jag skulle få svar direkt från varje nämnd.

Många av svaren jag fick från nämnderna förvånar mig verkligen. Flera nämnder har svarat via respektive förvaltningschef att de inte följer beslutet enligt medborgarförslaget. Enligt svaren har flera av våra nämnder inte gjort en enda barnkonsekvensanalys under dessa fem år trots att kommunledningsförvaltningen säger att ”dessa nämnder gör löpande analyser”.

Nämnden som ansvarar för utvecklingen på våra skolor har svarat med ett kortfattat ”Nej” på alla frågor utom den sista frågan där de skriver att de inte vet eftersom de inte har någon dokumentation över detta.

Svaren från de olika nämnderna får mig att inse att vi nu tillsammans måste agera kraftfullt för att våra barn och ungdomar ska kunna lita på oss vuxna och våra demokratiska processer.

De korta och raka svaren från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får mig att ana att barn och ungdomar i vår kommun ännu inte fått ta del av de rättigheter som vi i vår kommun har beslutat om …och som blir svensk lag 1 januari 2020.