Ge unga gratis TBE-vaccination

8 juni 2019 06:30

Att kunna springa genom högt gräs på väg till badplatsen är sinnebilden av sommarlov. Men tyvärr är det höga gräset inte bara förknippat med lek, utan även med fästingar. Fästingar som ibland bär på den allvarliga sjukdomen TBE.

Den vackra och sjönära naturen i vårt län innebär nämligen också en ökad risk för TBE. Denna allvarliga sjukdom sprids av fästingar och kan orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Enligt Folkhälsomyndigheten har totalt 200–400 människor i Sverige drabbats årligen av TBE de senaste åren. Rekordåret var 2017, då 391 fall av sjukdomen anmäldes. Uppsala län är bland de län som är hårdast drabbade och Enköpings kommun återfinns i toppen av statistiken.

Just på grund av detta utredde vi under vår tid vid makten i Region Uppsala möjligheten att göra vaccinering mot TBE gratis för barn och unga från och med 3 år till och med 18 år. Det handlade precis om att inga föräldrar ska behöva oroa sig för sina barns fästingbett.

Våra förslag är färdiga, men tyvärr har de hamnat i en dammig byrålåda hos det blågröna styret i regionen. I Sörmlands län infördes gratis TBE vaccination för barn i januari 2018 och man har där sett en ökning med fem gånger fler vaccinationer 2018 jämfört med 2017. Vi lägger nu förslaget igen eftersom Uppsala län inte ska hamna efter när det gäller hälsan i vårt län.

Vi vill att gratis TBE-vaccinering införs i två steg. Det första handlar om att göra själva vaccineringen gratis för barn och unga. Samtidigt kan vi inte stanna där. Många kanske inte vaccinerar sig ändå eller vet om att möjligheten finns. Därför vill vi att TBE-vaccinering på sikt inkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det är en självklarhet att alla barn och unga ska ha samma möjlighet till en god hälsa.

Sjukvården präglas allt för ofta av ett kortsiktigt tänk. Med vårt förslag vill vi göra precis tvärtom. Om vaccineringen görs gratis kan fler leva ett långt och hälsosamt liv. Därmed besparas också sjukvården kostnader. På så vis blir det hälsoekonomiskt gynnsamt. Nu hoppas vi att fler vågar tänka på framtiden och se vi gör en investering idag som faktiskt betalar av sig imorgon.

Samtidigt handlar det inte bara om kostnader, utan det handlar om något så enkelt och självklart som att storleken på föräldrarnas plånbok inte ska avgöra risken för att deras barn drabbas av allvarliga sjukdomar. Ett fullgott skydd kan idag kosta flera tusen kronor för en barnfamilj. Pengar som inte alla har råd att undvara. Så kan vi inte ha det.

För snart är det sommarlov. Låt oss nu se till att alla föräldrar kan låta sina barn vara ute i naturen och njuta av värmen utan att oroa sig för fästingar. Låt oss gemensamt skydda våra barn och unga från smittsamma sjukdomar som TBE. Det är ju bland det viktigaste vi kan göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Vivianne Macdisi Helena Proos