Det eftersatta underhållet med diken skapar problem för både lantbruket och för kommunen som vill växa.
Utbyggnaden av Gröngarn gör att allt större volymer av dagvatten belastar systemet. Och i framtiden kan skötseln av diken bli än viktigare om klimatet blir blötare, problemen är liknande över hela landet.
– Dikesunderhåll är ett måste både för ekonomi och miljö. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att minska övergödningen, säger Peter Ström vid Hushållningssällskapet i Väsmanland.
Rådgivare vid Hushållningssällskapet besökte i förra veckan dikesarbetet som pågår vid Haga och Vappa söder om Enköping tillsammans med markägare och kommun.
Ett 80 centimeter djupt lager av sediment har grävts upp ur de åtta kilometer diken som nu åtgärdas. Senast dikena rensades här var 1985 och bitvis var de så igenväxta att man kunde gå torrskodd över dem.
Dikena samlar upp vatten från olika håll och går i olika riktningar med slutmål Enköpingsån.
– Det är ett komplext och känsligt system, det räcker att ett av dikena inte fungerar för att hela systemet ska kollapsa om vattenståndet i Mälaren stiger, säger Cassandra Bjelkelöv Telldahl, vattensamordnare vid Enköpings kommun som arbetar aktivt i vattenfrågan tillsammans med vattenstrateg Johan Axnér.
Att underhålla diken gör man dock inte i en handvändning, det är många parter inblandade. Totalt berörs tio markägare, bland annat kommunen, i de olika diknings- och invallningsföretagen som ansvarar för markavvattningen i just det här området. Efter rensningen måste en skötselplan också göras.
Flera saker påverkas av översvämningarna kring Haga; upp mot 600 hektar åkermark, den planerade gång- cykelvägen mellan Gröngarn och Haga och många bostäder i området.
– Som mest låg vattendjupet över de översvämmade åkrarna på 70 centimeter, det är otroliga mängder vatten, säger Cassandra Bjelkelöv Telldahl.
Att underhållet varit eftersatt menar många delvis beror på bristande engagemang från kommunen.
– Vi måste kratta framför egen dörr, vi har inte hanterad frågan optimalt tidigare. Nu vill vi visa hur man kan göra det bättre och föregå med gott exempel, säger Cassandra Bjelkelöv Telldahl.
Att kommunen gör ett mer aktivt jobb med vattenförvaltningen ses som positivt.
– Det Enköping gör nu ska de ha all heder för, det gör stor skillnad och man flyttar positionerna framåt tack vare Cassandra och Johan, säger Petter Ström.