Är det för dyrt att åka kollektivt i Uppsala? Det undrade en av UNT:s läsare. Vänsterpartiet svarade ja på frågan, medan resterande partier svarade nej.

– Vi måste få fler att åka kollektivt och det klart att priset påverkar, säger Neil Ormerod (V).

– Är 34 kronor okej för en enkelresa? undrade moderatorerna Elin Sandow, UNT:s reporter, och Christer Enqvist från P4 Uppland.

– Ja, jag förstår inte varför det ska vara billigare att åka kollektivt inne i Uppsala än från Knutby till Almunge till exempel, säger Johan Örjes (C).

Centerpartiet menade på att det är för stort tätortsfokus.

Liberalerna berättade om sitt förslag att sänka priset för skolungdomar att åka buss efter skoltid.

– Vi vill införa något som heter 100-lappen, ett kort som gäller senare på kvällen så att man kan ta sig till fritidsaktiviteter eller träffa kompisar, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Frågan om spårvagnar i Uppsala togs upp under debatten och Miljöpartiet var positivt inställda.

– Det har varit vårat viktigaste vallöfte i två val. Det är ett miljövänligt alternativ som gör att det blir färre avgaser inne i stan, samt att en spårvagn tar fler passagerare än en buss. När Uppsala växer måste ha vi ha en mer effektiv kollektivtrafik, säger Malena Ranch (MP).

Sverigedemokraternas Simon Alm var negativ till spårvagnar

– En del i alternativet att bygga spårvagn är att även bygga bostäder runtom. Om det visar sig att man inte kan bygga lika många bostäder som det är tänkt, blir detta en gigantisk förlust. Vi vill satsa att köpa in fler bussar och inte ta någon stor ekonomisk risk.