Har du sett fiskarna i Fyrisån?

Det finns ett rikare djurliv i Uppsala city än många tror. Vem visste att uttern brukar göra ett besök och att det finns ål i Fyrisån.

28 juli 2018 16:00

Under lördagen arrangerades en rundvandring med fokus på stadens djurliv med Maria Brandt, som till vardags arbetar på Uppsalas biologiska museum Biotopia. Hon visade att det faktiskt går att skåda fler djur, och växter, än många tänker på i Uppsalas centrum.

Hon beskrev domkyrkan som ett 100 meter högt berg där många djur kan gömma sig i skrymslen och vrår. Att en falk bor där känner nog de flesta till, men att det går att kika på fladdermöss kvällstid kanske inte är lika känt.

Inte heller att uttrar brukar besöka centrum. Maria Brandt har själv sett utterspår på Fyrisån vid Upplandsmuseet - vintertid.

– Till vardags kan den som har lite tid över kikar ner i vattnet och titta på fiskar i ån. Det finns ett 20-tal olika arter och i det grunda vattnet är de inte så svåra att få syn på, säger hon.

Lena Normark som deltog i vandringen med barnbarnet Einar Normark, sju år, fick snabbt syn på en massa småfisk, bland annat en stor id som simmade runt bland sjögräs och gamla cyklar. Men där fanns också abborre och en och annan mört. Förutom landskapsfisken Asp så finns det också ål i ån.

Einar Normark tyckte turen var kul.

– Speciellt att man kunde se fisk i vattnet och att man kan se utterspår. Men också att det finns en fågel som heter knipa och som finns i Svandammen. Jag såg två, säger han.

Maria Brandt visade också några av stadens växter som hon tycker särskilt mycket om. En av dem heter grönknavel och finns på många gator och torg.

– De flesta trampar på den, men ingen vet vad det är. Tar man sig tid och tittar så är den både söt och fin, säger hon.

Elfiskare fann 17 arter

Upplandsstiftelsen har gjort flera fiskundersökningar med så kallat elfiske i Fyrisån. Då fångades dessa arter:

Abborre, Benlöja, Gers, Gädda, Id, Lake, Mört, Nejonöga, Signalkräfta, Småspigg, Sutare, Ål, Stensimpa, Sarv, Nissöga, Björkna och Öring. Dock inget exemplar av landskapsfisken Asp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström