Nordiska mästerskapen i Kristianstad blev exakt så bra som Elsa Teverud hade hoppats på förhand.

– Jag hade förhoppningar om ett guld, men det var egentligen i en annan gren, säger den nyblivna nordiska mästarinnan.

Nu kom guldet i grenen Speedpass, där ekipagen ska genomföra en 100 meter lång sträcka på kortast möjliga tid i passgång.

Artikelbild

| Stor glädje efter det bärgade guldet.

– Det var väldigt oväntat att guldet skulle komma i den grenen. Jag visste att vi var bra och att vi kanske skulle kunna ta oss in på topp tre, men att det skulle gå såhär bra. Vi gjorde helt enkelt ett väldigt bra löp och var snabbast.

Det blev dock inte den enda medaljen för Elsa och den till synes evigt pigga följeslagaren Bida.

I den gren där guldförhoppningarna fanns på förhand, 250 meter pass, blev det en bronsmedalj.

– Tyvärr var känslan efter det loppet att vi kanske förlorade ett guld på grund av att vi inte gjorde vårt bästa och det är den kanske värsta känslan. Det hade varit en sak att förlora om jag ändå kände att vi gjort vad vi kunnat, säger Teverud något självkritiskt.

Vad var det som inte fungerade?

– Vi har inte riktigt fått till det i den grenen den här säsongen och jag har försökt testa massa olika saker för att vi ska utvecklas. Men vi har inte lyckats få en stabil grund att stå på och resultaten har inte riktigt kommit som vi velat.

– Men ett brons är jättebra, vi hade helt enkelt inte den bas att stå på som krävs. Men jag åkte från mästerskapet och kunde trots allt känna mig supernöjd, sammanfattar Teverud.

Medaljerna var de första för Elsa i Nordiska mästerskapen. En god uppvärmning inför det som stundar nästa år, nämligen VM.

– Det är mitt stora mål och jag har sagt att jag ska storsatsa inför det mästerskapet. Tanken är att jag ska ha kvar samma hästar och verkligen ägna mitt liv åt att förbereda oss inför det mästerskapet. Det är min sista säsong i Young Riders innan jag blir senior.

Du har ju haft Bida i många år. Vad känner du att ni kan utveckla tillsammans?

– Vi känner varandra, utan och innan, och vi litar verkligen på varandra. Vi gör mycket saker tillsammans även utanför tävlingsbanorna och det tror jag är en bra förutsättning för att fortsätta utvecklas. Hon har mycket kvar att ge i 250 meter pass, en väldigt teknisk gren, så där finns det fortfarande mycket potential.

– Bida har helt rätt "huvud" för att bli ännu bättre. Hon är en riktig vinnarskalle, vi är väldigt lika på det sättet, skrattar Elsa Teverud.