Rosengård, som åren 2010–2015 tog fem av sex möjliga SM-guld, får för andra året i följd finna sig i att se Linköping lyfta Kronprinsessan Victorias pokal. Kraften att utmana om seriesegern har inte funnits för Malmöklubben denna kaotiska säsong med spelare som lämnat, tränare som fått sparken och storstjärnor som blivit skadade.

Det har varit väldigt turbulent. Många kryss och tappade poäng mot bottenlag, det vinner man ingen liga på, säger sportchefen Therese Sjögran efter 0–0 mot Piteå, vilket var Rosengårds sjätte allsvenska kryss för säsongen.

Schelin fortsatt sjukskriven

Viktiga kuggar lämnade kort inför (Marta) eller mitt under säsongen (Lieke Martens, Amanda Ilestedt och Emma Berglund).

Men Linköping tappade också spelare inför och under säsongen, och de har ju lyckats hålla ihop det, poängterar Sjögran.

Dessutom har inte landslagsstjärnan Lotta Schelin spelat sedan i somras efter att hennes nack- och huvudskada förvärrades efter EM-deltagandet. Schelin är i nuläget sjukskriven på grund av sina problem.

Det är ingen förändring, tyvärr. Hon har kontrakt nästa år, men först och främst vill jag att hon ska må bra. Hon är ju inte ens i träning, men det är bara att hoppas.

Efter att Göteborg slagit tabelltrean Eskilstuna (5–1) säkrade Rosengård andraplatsen i allsvenskan och spel i Champions League även nästa säsong. Sjögran har klart för sig vad som krävs 2018 för att Malmöklubben ska kunna utmana om SM-guldet.

Jag tror att det gäller att hitta en kontinuitet som vi inte har haft. Försöka få spelare att stanna längre än i ett halvår och det är ett jobb som är påbörjat sedan ganska länge. Jag hoppas att vi kan sy in några spelare nästa vecka.

Skyttedrottningen Ella Masar (13 mål), försvararen Anita Asante samt målvakterna Erin McLeod och Zecira Musovic sitter på utgående kontrakt. Det gör även Lina Nilsson, men hon kommer att lägga av efter att ha fått säsongen förstörd till och från på grund av sina ryggproblem.

Vi håller på med den processen. Jag kan inte säga något nu, men det kommer att hända saker nästa vecka, säger Therese Sjögran.

Nyförvärv inom kort?

Då hoppas hon även kunna presentera nyförvärv och inom kort också namnet på vem som ska vara huvudtränare nästa år. I september fick dansken Jack Majgaard Jensen sparken och sedan dess har den tidigare assisterande tränaren Malin Levenstad tränat laget.

Vi håller på med tränarfrågan också. Vi har inte riktigt bestämt hur det ska se ut.

Två allsvenska omgångar och ett dubbelmöte med Chelsea i Champions League-fotbollens åttondelsfinal återstår för Rosengård säsongen 2017.