"Se glädjen i att vara i vägen"

Erik Ersberg, den före detta NHL- och SHL-målvakten, är numera en uppskattad del av ESK Hockey. Som klubbens målvaktstränare hjälper han både burväktarna i A-laget och de som börjat sin resa dit.

6 december 2018 18:00

En tisdag förmiddag är det full aktivitet i Bahcohallen. Ett tiotal elever som går hockeygymnasiet är i full gång med dagens ispass.

Med ett vaksamt öga på målvakterna finns Erik Ersberg. Tidigare NHL-proffs i Los Angeles King och SHL-målvakt med HV71.

Sedan karriären tog slut säsongen 2015/2016 har ett nytt liv tagit fart. Ett liv som målvaktstränare.

– Jag slutade på grund av att jag fick problem med ryggen och det var nog nödvändigt för att kunna leva ett vanligt liv efter hockeyn. Det hade varit en chansning att fortsätta och idag vet jag att jag tog rätt beslut.

Ersberg blev dock kvar på isen. Fast som målvaktstränare.

– Redan sommaren efter att jag hade lagt av gick jag en tränarkurs. Det kändes bra att köra på direkt när jag var varm i kläderna och jag kunde dessutom gå in i det sista steget av utbildningen.

Den som höll i kursen var bland annat Stefan Ladhe, målvaktstränare i Tre Kronor.

– han fixade ett jobb som målvaktstränare i Vienna Capitals i Österrike omgående. Det var riktigt kul att direkt få ta sig an ett proffslag. Men med tiden funkade det inte att få ihop med familjen, så då bestämde jag mig för att starta eget och ägna mig åt att jobba med mindre klubbar och inom skolan, precis som med gymnasiet här, berättar Ersberg.

Underlättade det att direkt starta en ny karriär efter proffskarriären?

– Just att inte kunna spela hockey innebar ju en tomhet och ännu mer så när jag inte kunde fortsätta på grund av skada. Som tränare saknade jag lite av det där adrenalinet som en match som aktiv innebär, men det har blivit bättre. Nu är det mest att vara del av stämningen i omklädningsrummet man saknar.

Redan förra säsongen påbörjade Ersberg ett samarbete med ESK Hockey. Då med mer sporadiska besök på isen tillsammans med klubbens unga målvakter.

I år har han även hand om träningen för Simon S:t Cyr och Pontus Hagman i A-truppen.

– Det är två riktigt duktiga målvakter. Hagman hade jag inte så mycket koll på innan i och med att han är yngre. Det är två sköna killar som också är väldigt bra människor – de hjälper varandra väldigt bra. Båda har haft en bra säsong också. Simon är ju en veteran och har fortsatt göra det bra, medan Hagman verkligen har tagit chanserna som han fått och kanske gjort Robert Kimbys (huvudtränare) lite svårare, skrattar Ersberg.

Är det en utmaning att träna två så olika målvakter rent erfarenhetsmässigt?

– Man får ju göra en uppdelning. De med mer erfarenhet, som Simon, vet redan på något sätt vad de vill göra, även om man kan ha diskussioner på detaljnivå med honom också. Med Pontus handlar det kanske mer om att nöta in saker och hitta just de där rutinerna som en mer erfaren målvakt har. Han har kommit en bra bit på väg.

Även de yngre målvakterna – framtidens målvakter – får dra nytta av Ersbergs erfarenheter.

– Den yngsta gruppen jag har hand om är födda -07, med två killar och två tjejer, vilket är jättekul. För dem handlar det mycket just om att de ska ha kul på isen.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en målvakt i dagens hockey?

– Att vara målvakt skiljer sig ju en hel del mot att spela ute. Idag är de fysiska kraven lika höga för målvakter, om inte ännu högre. Men annars tror jag att det handlar mycket om att se glädjen i att stoppa pucken i varje situation man befinner sig i – att glädja sig över att vara i vägen. Och det är något som är svårare att lära ut, utan kanske något som man bara har.

Ett gammalt talesätt, eller måhända en ren fördom, är att man behöver vara lite speciell för att bli målvakt. Något som Ersberg inte håller med om.

– Att målvakter skulle vara galna eller lite tokiga är en bild vi ju vill få bort. Samtidigt är det såklart en utsatt position i ett lag och en position som inte är för alla. Det är en annan press rent mentalt, varje litet misstag man gör får ju ganska stora – och synliga – konsekvenser. Och det är nåt man måste klara av. Men sånt brukar lösa sig av sig självt.

– Jag brukar påtala att alla ska testa att stå i mål, och alla som vill vara målvakter ska testa att spela som utespelare. Man behöver inte ha bråttom att bestämma sig. Jag själv var 11 år när jag blev målvakt på riktigt.

En karriär som sedan alltså tog Erik Ersberg upp i Hockeyallsvenskan, SHL, NHL, KHL och tillbaka till SHL.

Erik Ersberg

Född: 1982 i Sala

Moderklubb: Sala HK

Klubbar i urval: VIK Hockey, HV71, Los Angeles Kings (NHL), Salavat Yulaev Ufa (KHL), Donbass Donetsk (KHL), Iserlohn Roosters (DEL).

Kubbar som målvaktstränare: Vienna Capitals (Österrike), ESK Hockey

Aktuell: Målvaktstränare inom ESK Hockey och på hockeygymnasiet i Enköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Widing