Säsongen 2017 slutade med en rejäl triumf för Enköpings ridklubb, ERK. Man vann division 1 och tog klivet upp i årets Elitallsvenska.

– Stommen i laget består av samma ryttare som förra säsongen. Den största omställningen i år är att svårighetsgraden höjs och att vi hoppar på högre hinder.

– Sedan är det en omställning att se de andra klubbarnas laguppställning och hitta landslagsryttare där. Det kan sätta sig i huvudet lite, men det gäller att vi försöker fokusera på vårt, säger Helena Lundström.

Artikelbild

| Gabriella Ivedal tog plats i laget under premiäromgången.

ERK tävlar i den östra gruppen, där bland andra Enköpingsklubben Jump Club också finns, och med tanke på det så är det en offensiv målsättning att ta sig till final.

– Det är nog den starkaste gruppen i hela landet. Det är oftast något lag från den gruppen som står som slutsegrare till sist.

Om målet är att ta sig till final så fick inte laget den starten man ville ha. Den första omgången i Södertälje för snart två veckor sedan blev inte som man hade tänkt sig och man slutade sist av de åtta lagen.

– Det var väl en rent ut sagt usel start. Vi hade en del oflyt och det kan bli så ibland. Alla hade kanske en lite sämre dag, men det är bara att ladda om. Det är inget att fundera över, utan bara lägga bakom sig.

I premiäromgången var det Karin Fromell, Ninn Blomqvist, Gabriella Ivedal och Stephanie Petersen som red för ERK. Vilka det blir i nästa omgång är inte klart ännu.

– Vi har flera ryttare som kan komma att bli aktuella. Om man ser till hela truppen, alltså både division 1 och Elitallsvenskan, så har vi omkring 13-14 ryttare. Sedan är det kanske 6-7 av dem som är aktuella för elit, det gäller att välja ryttare efter tävling och förutsättningar.

– Det finns absolut kapacitet i truppen, men det kanske smög sig in lite nerver under den första omgången.

När det gäller nästa omgång så blir den på bekant mark. Den 5-6 maj avgörs både omgång två och tre hos grannen Sportriders på Lundby gård.

– Ja, det är väl så nära hemmaplan det kan bli utan att ha hemmaplan på riktigt. Vi kan absolut inte klaga på avståndet där i alla fall, skrattar Lundström.

– Men det blir spännande. Det blir första utomhustävlingen och jag hoppas att vi ska vara mentalt förberedda och ha hästar i fin form till dess.

Efter den helgen vet vi om ERK tar sig vidare till semifinalen i Strömsholm i början av juni.

För att klara av det krävs en ganska rejäl uppryckning från laget. Efter den första omgången ligger man på åttonde och sista plats i den östra gruppen.

Man måste bli topp tre för att ta sig till semifinalen.

– Det blir en väldigt intensiv helg. Laget i Elit rider två omgångar och division 1-laget rider en omgång på samma ställe. Men det känns som att vi kommer vara redo, avslutar Helena Lundström.

Tävlingsprogram

Elitallsvenskan

Omgång 2: Sportriders 5 maj

Omgång 3: Sportriders 6 maj

Semifinal: Strömsholm v. 23

Final: Falsterbo Horse Show v. 27