Antalet kan tyckas litet, men faktum är att det aldrig förr varit så många tjejer anmälda till start.

– Det har som mest varit två hittills, Så vi tycker det är jätteroligt, säger Lars Pärnebjörk från Göta MS.

Varför tror du att så få väljer att ställa upp?

–Jag tror att det är för att det är en såpass tuff tävling. Det var många som körde Gotland Grand National, men Novemberkåsan är tuffare. Körskickligheten finns ju absolut där, men det blir otroligt jobbigt i leran och mörkret om man kanske inte har den fysiska styrkan som krävs.

– Därför uppmanar jag verkligen publik att heja fram och hjälpa tjejerna, och alla andra för den delen, ute i skogarna – det är väldigt viktigt, säger Pärnebjörk.

1995 var första gången som tjejer kom till start i en Kåsa. Då var det Pia Däldebring, Ulricehamns MS, och Maria Sandell, FMCK Strängnäs, som var först ut. 83 förare kom i mål den gången och Pia var en av dem och hon kom på en hedrande 48:e plats.

Genom åren så har 7 tjejer startat i sammanlagt 18 Kåsor men det är bara 4 tjejer som nått målet. I topp på den kvinnliga maratontabellen ligger Maria Sandell med 6 starter varav hon har nått målet 3 gånger. Förutom Maria så har Pia Däldebring, Erika Roth (AMF Årsunda) och Amanda Elvin (Försvarsmaktens EK) nått målet var sin gång.

Amanda nådde målet i sitt andra försök i fjol då Novemberkåsan gick i Knivsta strax söder om Uppsala.

Nu återstår det alltså att se hur tjejerna kommer att klara sig i årets kåsa, som med stor säkerhet kommer att bli tuffare för alla förare än den som kördes i Knivsta ifjol.