VM i dragkamp drar igång den 19 september i Kapstaden, Sydafrika. Nu har truppen spikats och den har tagits ut av Henrik Törnblom, sportchef på svenska dragkampsförbundet.

En trupputtagning som kantats om en del svårigheter.

– Schemat på VM ändrades så att flera viktklasser krockade. Därför har vi fått stryka två klasser på herrsidan och istället koncentrera oss på två stycken. Det har inneburit att det blivit tuffare konkurrens i uttagningen, men också att kvaliteten i laget är mer spetsig, menar Törnblom.

Wallby dragkampsklubb är representerat med ett flertal spelare. På herrsidan finns inte mindre än sex dragare med: Karl Svansbo, Lars Ljustell, Johnny Puska, Björn Törnblom och Peter Wiberg.

På damsidan finns Wallby representerat av Maria Valli och junioren Karolina Ivarsson.

– Vi har försökt att tvinga fram ett generationsskifte i trupperna. Tidigare har dragare kanske kunnat leva på gamla meriter, om man uttrycker sig så. Nu har vi infört en tydligare kravbild när det gäller fysik i och med noggranna tester och liknande. Då har det blivit så att kanske viktig erfarenhet trillat bort, men samtidigt har alla som är uttagna rätt inställning till sporten och sin utveckling.

Hur kommer det att påverka under VM?

– Det kan kanske komma att gå lite tyngre resultatmässigt, även fast vi känner att vi har bra chanser i de klasser vi ställer upp på. Men den här förändringen i kultur vi vill ha fram är långsiktig och vi hoppas att vi ska nå fina resultat om några år, i World Games om tre år exempelvis, menar Törnblom.

På herrsidan kommer Sverige att dra i klasserna 560 kg och 640 kg, varav den första kommer dras av ett utvecklingslag.

Damerna ställer även de upp i en lätt och tung klass. Dessutom är man med mixedklassen, där Sverige av tradition är starka och ledande inom sporten.