Sveriges herrar hade sex raka segrar i grundserien och en seger över Schweiz hade inneburit ett stort kliv mot att säkra grundseriesegern.

Det är jätteviktigt. Vi brände en liten chans nu och Schweiz gör en superbra match så de börjar bli ett hot. Vi måste steppa upp igen och vinna de två återstående matcherna, sade Niklas Edin.

Sverige leder grundserien med sex segrar – och är slutspelsklart – men Schweiz skuggar på fem vinster. Sveriges största guldhot Kanada, som överraskande föll mot USA med de nya förutsättningarna, ligger delad trea med fyra segrar.

Gynnar de sämre

Niklas Edin var inte på långa vägar lika irriterad över förlusten som de nya förutsättningarna. Redan inför den sjätte matchen – där Sverige i söndags besegrade Japan – slipade arrangörerna deltagarnas stenar.

Det görs för att curleffekten avtar ju längre en turnering spelas. Normalt gör man det genom att hyvla isen, men den är nu nedhyvlad till max.

Det är lika för alla kan man säga. Men när en fotbollsplan blir riktigt regnsjuk så är det inte en fördel för laget som trillar boll bättre, utan det blir mindre skillnad mellan lagen. Vi ska inte skylla ifrån oss, men jag tror att när isen och stenarna blir lite bättre och jämnare igen så kommer vi ha större chans, sade Edin.

"Inte rätt läge"

Den rutinerade Niklas Edin, som gör sitt tredje OS, har aldrig tidigare varit med om att stenarna slipas om mitt under ett mästerskap.

Jag har aldrig sett det hända förut, det kanske inte är rätt läge i ett OS att testa en sån grej, sade Niklas Edin och fortsatte:
Samma sak hände i mixeddubbeln, så de kanske kunde ha förutsett att det skulle hända nu också och gjort det före turneringen i stället för mitt i. Vi spelade nästan perfekt de fem första matcherna och så blir det en rejäl förändring.

Svenskarna fick en mardrömsstart och låg under med 0–4 efter tre omgångar. När de i slutet började chansa för att ta igen försprånget och schweizarna drog in en femma i åttonde omgången gav lag Edin upp.

Vi spelar bättre än dem i mitten av matchen, det tar vi med oss. Det är inledningen vi behöver göra bättre, sade Edin.