Tomokazu Harimoto gör i och med årets lag-VM i bordtennis sitt tredje besök på svensk mark.

Det är ett fint land. Städerna är vackra och människorna är snälla, säger den japanske bordtennistalangen.

På halländsk mark är det bara en sak som gäller för det japanska laget enligt 14-åringen.

Målet är guldet. Det är det vi kommer kämpa för.

TT: Vad talar för att ni ska klara det?

Vi har spelare med mycket kraft. Vi har spelare som är mer tekniskt lagda också. Så vi har olika typer. Och om alla de olika typerna kan ta fram sina egenskaper, då har vi en god chans.

TT: Var ligger dina främsta styrkor?

Jag själv är en snabb spelare.

Med tiden hoppas Harimoto kunna addera mer muskelmassa och kraft till den där snabbheten. Han har ju några år på sig, blott 14 år gammal. Han har dock redan hunnit en bit. En World Tour-tävlingsseger, en japansk mästartitel och en VM-kvartsfinal finns bland meriterna.

Vännerna förstår

Så sent som tidigare denna månad var det dags för ännu en milstolpe.

Segern mot kinesiske världsettan Fan Zhendong i de asiatiska spelen hade dessutom en speciell betydelse för den unge japanen.

Det betydde ju att jag faktiskt kan slå den bäste. Jag har förstått att jag kan vinna över vem som helst.

Kvaliteten och åldern i kombination skapar en mix som innebär stora förhoppningar på hans axlar. Inte bara från de japanska bordtennisfansen utan även från bordtennisvärlden som helhet.

Jag spelar helt enkelt utan att tänka på min ålder.

TT: Men någon form av press måste du ju känna?

Jo, jag känner lite press. Men när det är match spelar det ingen roll. Då vill jag bara vinna. Det är allt.

Framgången har gett honom ett kändisskap på hemmaplan, vilket kanske inte alltid är helt lätt att kombinera med en "vanlig" skolgång på en japansk högstadieskola.

Mina vänner i skolan förstår min situation, säger Harimoto, som inte känner några allt för stora problem att smälta in i den vardagliga delen av sitt liv.

"Visst är han unik"

I bordtennisvärlden är han dock ett unikum.

Han är en världsspelare redan nu. Men ska han vinna VM och OS och så är det en bit kvar. Då är det viktigt att det fortsatta jobbet görs på rätt sätt, säger svenske förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson.

TT: Har bordtennisvärlden sett en så stor talang tidigare?

I Kina har de väldigt duktiga, unga, spelare men de får vänta lite innan de matchas in i seniorlandslagen då konkurrensen är stentuff. Men det är mycket möjligt att någon kines är väldigt, väldigt bra. Men honom har man inte sett, säger "Tickan" och fortsätter:
Fan Zhendong var bra tidigt. Men när han var 14 var han inte ute på tävlingar. Han (Harimoto) sticker ut lite internationellt. Visst är han unik.

Ulf "Tickan" Carlsson och hans landslag har också välsignats i talangväg. När Sverige mötte just Japan i ett genrep inför stundande mästerskap så mötte Tomokazu Harimoto sin motsvarighet i Sverige – Truls Möregårdh från småländska Hovmantorp. Och 16-årige JVM-tvåan Möregårdh stod väl upp, även om det blev japansk seger till slut.

TT: Finns det några likheter mellan Harimoto och Möregårdh?

De båda har ett moget spel, ett seniorspel, redan nu.