Britten Robert Whitaker vann Grand Prix-hoppningen i Göteborgs ridsporttävlingar. Sju ekipage var felfria i grundomgången och gick till omhoppning. Den enda av tio startande svenskar som gick vidare var vår nya ryttarstjärna, 27-åriga Stephanie Holmén på stoet Carma.

Redan det var överraskande, eftersom hon tog sin världscupseger på "förstahästen" Flip's Little Sparrow. 14-åriga Carma hade aldrig förut varit med i en Grand Prix-hoppning, med svårighetsgrad i världsklass.

Whitaker startade först i omhoppningen, och satte ett högt riktmärke med felfri ritt på bra tid. Efter honom var Stephanie Holmén enda felfria ryttare.

Såg andra riva

27-åringen kände ingen nervositet inför omhoppningen.

Jag visste att Carma verkligen är i bra form och ville ge allt. Och när jag såg att några andra rev, så fick jag lite mer trygghet i att ha en chans att rida i toppen. Hon är inte jättesnabb, men hon visade i dag att hon är tillräckligt snabb ändå, säger Stephanie Holmén.
Jag är mycket stolt över henne, framhåller Holmén.

Det svenska ekipaget var 56 hundradelar av en sekund långsammare än segrande Robert Whitaker.

Publiken i ett välfyllt Scandinavium tog förstås Holmén och Carma till sina hjärtan. Efter målgång byttes koncentrerad tystnad till ett exploderande jubel.

Jublet stärker

Jublet när hon red in i arenan skrämde inte heller.

Det ger bra motivation, tycker Stephanie Holmén.
Det har varit en dröm sedan jag var liten att få komma in här och rida inför fulla läktare.

Och då talar hon alltså om att delta!

Att stå på pallen, det hade jag inte väntat mig, konstaterar hon.
Jag har kommit hit sedan jag var åtta år, tror jag. Jag är jätteglad, säger Stephanie Holmén.

Världscup väntar

Hon kom som från ingenstans, när hon världscuptävlingen i Zürich. Nu visade Österlen-ryttaren att hon har flera konkurrenskraftiga hästar, och inte minst goda nerver.

Direkt efter Holmén i resultatlistan radade världsnamnen upp sig: tyske Marcus Ehning, schweizaren Steve Guerdat, belgiern Olivier Philppaerts, segrarens farbror Michael Whitaker och fransmannen Kevin Staut.

Näst bästa svensk var Henrik von Eckermann på nionde plats med fyra fel på hästen Cantinero.

Lördagens hoppning ingår inte i världscupen. Många ryttare sparar sina bästa tillgängliga hästar till söndagens världscuptävling. Då ska också Stephanie Holmén jaga världscuppoäng på Flip's Little Sparrow.

Med ett nytt toppresultat kan det finnas en chans att hon kvalar in till världscupfinalen i Paris i april. Om hon inte, har hon ändå blivit ny publikfavorit i svensk hoppning.

Att stå på pallen, det hade jag inte väntat mig.

Stephanie Holmén om känslan före skrällen.