– Årets första seger i årets sista race, det gjorde mig nästan tårögd, jublade Mattias Åkerberg efter att passerat mållinjen först i prestigefyllda Michelin Trophy (årets 14:e och sista race).

Mantorp Park var platsen för race 13 och 14 i Porscheserien.

Åkerberg och hans team hade inget med den totala klassegern att göra men de ville självklart avsluta på topp. Han har tidigare under säsongen delat bilen med andra Enköpingsförare men den här gången körde han båda racen själv.

Artikelbild

| Full fart. Mattias Åkerberg (med orange/svart-bil) valde rätt set-up i sista racet.

Förmiddagsträningen var i torrt och soligt väder. Åkerberg hittade tidigt en bra set-up i det torra väglaget.

– Det lovades regn till eftermiddagen men vi lyssnade inte riktigt på det örat, något som skulle straffa oss senare under racen, berättade Åkerberg.

I kvalet slogs han om första startrutan och på sista varvet tog han ur det sista och gick upp i topp men det var tre förare in 21 tusendelar. Sjukt jämnt alltså.

Precis innan start öppnade sig himlen fullständigt.

– Sikten var noll, det får en att vakna till när hastighetsmätaren visar 170km/h och bilen inte vill göra som man säger åt den, säger Åkerberg som tvingades till mer defensiv körning än konkurrenterna och tappade därmed förstaplatsen men blev ändå tvåa.

Regnet slutade men banan ville inte torka upp. De flesta bilarna behöll sin set-up och förväntade sig en blöt bana.

– Vi gissade att det skulle torka upp och ställde in för torrt. En liten chansning, men vi hade inget att förlora. På våt bana skulle vi antagligen som bäst bli tvåa, vi ville vinna, säger Åkerberg.

Han tappade mycket i starten men i takt med att banan torkade kunde han också utmana om segern. Och med tre varv kvar passerade han ledande Peter Nilsson och kunde gå i mål som vinnare.

– Efter allt strul vi haft med bilen i år så visar vi att vi aldrig ger upp, alltid gör vårt bästa och har ett Team som jobbar stenhårt för att vinna, sa en belåten Mattias Åkerberg.

Frågan om ytterligare en säsong har ställts till honom.

– Jag har tyckt att det varit väldigt inspirerande att kunna erbjuda andra coachning och hjälp framåt i deras karriärer, samtidigt som jag känner att jag fortfarande vill mer själv och bevisligen också har farten för att vinna fortfarande. Vi får se hur nästa sommar ser ut men några tävlingar måste jag nog köra, avslutar vinnaren Åkerberg.