Det var i det tredje försöket som Alexander Eriksson från Enköping, tävlandes för Sundbyberg, slog till. Bänkpressmomentet under VM i styrkelyft i Halmstad.

På stången fanns 245.5 kilo och efter ett lyckat försök är det nu den vikten som står inskrivet i rekordböckerna. Nytt världsrekord.

– Jag hade gjort 246 kilo tidigare så jag visste att jag hade det i mig. Den vikten var dock inte officiell – man måste slå till under antingen VM eller EM för att det ska räknas – så det var skönt och extra kul att göra det på hemmaplan.

Artikelbild

| "Fjärdeplatsen innebär att man etablerat sig bland det bästa", säger Eriksson.

Det innebär ju också att du kommer ha det ett tag framöver?

– Haha, ja och förhoppningsvis höja det också, skrattar Alex.

Mästerskapet i Halmstad vad Erikssons första seniornivå, efter att ha varit dominant under flera år som junior.

Det slutade med en fjärdeplats totalt.

– Jag var ett halvt kilo från brons, så man är både nöjd och missnöjd. Under junioråren har taktiken ofta varit att lyfta tyngder för att säkra en guldmedalj, nu valde vi strategiskt lite för lätta tyngder och det räckte tyvärr inte.

Ändå fyra på första mästerskapet.

– Riktigt kul, trots allt. Det innebär ju att man direkt har etablerat sig bland de bästa. Allt blev mycket verkligare på något sätt när man väl var där. Man har ju koll på vilka vikter som krävs, men nu fick man också uppleva allt i verkligheten. Känns väldigt skönt att få bekräftelsen att man tillhör världseliten på riktigt.

Erikssons tävlingsschema framöver är inte spikat ännu. Men han ser redan fram emot nästa VM.

– Det går om exakt ett år i Dubai, och det blir det stora målet nästa säsong, oavsett vilka andra tävlingar jag åker på.