– Vi har fört diskussioner om det här länge, och redan i somras var jag i kontakt med förbundet med en förvarning och förfrågan om hur vi skulle gå tillväga. Vi har väntat in i det sista, men det går tyvärr inte med den situation som är just nu, säger Anders Lagö, ordförande i EHF.

Kommande säsong blir det alltså fullt fokus på division 1. Och det med ett mycket ungt och oprövat lag.

– I stort sett alla seniorer har lämnat – antingen gått till en annan klubb eller valt att lägga av, säger EHF:s assisterande tränare Tomas Wigh.

Hur har diskussionerna gått kring problemet?

– Vi har resonerat som så att vi anser att det blir mer utvecklande för de här unga killarna att spela division 1. Dessutom bedömer vi att skaderisken blir mindre i den divisionen – det blir oftare lite mer tjuvsmällar och liknande i de lägre divisionerna.

Man har även valt att tänka ett steg längre när det gäller beslutet kring vilken division man ska satsa på kommande säsong.

– I och med att det är ett väldigt juniort lag vi kommer ställa på benen, så är det klart att det kommer att bli en jävligt svår säsong. Men istället för att då försöka vinna en serie för att ta sig upp i tvåan, vilket inte är lätt, så kan det bli så att vi får starta om i tvåan om vi skulle göra en resultatmässigt svag säsong i ettan, säger Wigh.

Man ser inom föreningen ändå fram emot säsongen och hoppas kunna utbilda de unga spelarna, de flesta födda -00.

– Det är en otroligt ambitiös och träningsvillig grupp. Dessutom har vi förhoppningsvis en ny spelare på väg in, på den viktiga målvaktspositionen. Det kommer att bli tufft, men vi ser optimistiskt framåt, avslutar Tomas Wigh.