VM-guld. OS-guld. Världsrekord. Den bästa stavhopparen som någonsin har funnits. Armand Duplantis räknar upp sina mål som om de vore de mest självklara sakerna i världen.

Hybris? Nej, faktiskt inte.

Förbundskaptenen Karin Torneklint försökte för ett par år sedan dämpa allas förväntningar på ”Mondo”. Det gör hon inte längre:

Han är liksom född med en stav i handen. Är snabb och explosiv. Sedan måste man få vara kaxig också. Får man inte tro på det så är det svårt att lyckas.

Tränas av föräldrarna

Armand Duplantis tränas av sin amerikanske pappa Greg, som också har varit stavhoppare. Fysträningen kör Armand med sin svenska mamma Helena, som även hon har tävlat i friidrott som mångkampare.

Han började hoppa som fyraåring – hemma på gräsmattan – tillsammans med pappa och två bröder och har fortsatt finslipa tekniken hemmavid tills nu när gården i Lafayette, Louisiana, inte längre räcker till.

Han ville ta längre och längre ansats, då gjorde vi hål i staketet. Till slut fick han börja ansatsen ute på gatan, sprang genom hålet och fram till ställningen längst in på bakgården. Men nu har grannen byggt en tegelmur precis bredvid. Det känns lite för farligt, sade mamma Helena med ett skratt.

Den ovanliga träningsplatsen har gjort Duplantis van vid regn och motvind och inte minst format den teknik som gjorde att han satte nytt juniorvärldsrekord (5,90) för 19-åringar i april. Inför VM i London, som inleds på fredag, ligger han trea på årets världsbästalista för seniorer.

Drömsäsong

Just nu är jag däruppe på ett moln och svävar, jag väntar bara på att komma ner på jorden igen, sade Duplantis i samband med lag-SM för några veckor sedan.
Det har verkligen varit galet. Jag har en sådan drömsäsong som alla drömmer om att ha någon gång i livet. Det är bara det att när jag mognar i kroppen och blir ännu starkare och snabbare så kommer jag hoppa ännu högre.

För supertalangen lämnar inget åt slumpen.

Jag har utvecklat min egen teknik och ägnat många timmar med min fantastiska pappa åt att studera på video hur de bästa hoppar och vad jag kan utveckla själv. Stavhopp bygger på avancerad matematik och fysik så vi har klurat ut vad jag bör göra för att bli bäst, sade Duplantis som redan lurar betraktaren att tro att det är hur enkelt som helst.
Vi har tittat i detalj på hur mycket styrka som är optimalt, hur man springer med staven på mest effektiva sätt, hur man får den perfekta isättningen av staven och så vidare. Stavhopp handlar så mycket om rätt teknik.

Förebilden är franske stjärnan Renaud Lavillenie, silvermedaljör senast vid OS i Rio de Janeiro 2016.

Renaud slösar ingen energi alls, det ser inte ens ut som att han tar i. Han hoppar så mjukt samtidigt som han för in så mycket energi i staven att det blir som en explosion av kraft.

"Det roligaste jag vet"

Precis som för Armand Duplantis, killen som älskar att sätta press på sig själv eftersom just det och stora mästerskap ger en adrenalinkick han inte vill vara utan.

Många har sagt åt mig att ”slappna av och ha kul”. De ser mitt allvarliga ansikte på tävling och tror att jag kommer bränna ut mig själv med för höga mål. Men vet du, jag älskar stavhopp. Att tävla, vinna guld, vinna mästerskap och sätta rekord – det är det roligaste jag vet.
Jag vill inte bara vara med. För mig är ”ha kul” detsamma som att sätta personbästa. För känslan när man hänger där i luften på väg ner... den känslan är fantastisk. Jag önskar att alla kunde få känna den. Bara att få uppleva den där enda lilla men så speciella sekunden i luften är värt allt man gör för att komma dit.