Priset, som delas ut innan matchen mellan Sverige och Finland i söndagens match i Beijer Hockey Games, är nyinstiftat och delas ut för första gången.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att uppmärksamma personer som genom sitt engagemang varit med och byggt svensk ishockey. Det här är personer som har gett av sin fritid för att skapa möjligheter för våra hockeyföreningar och aktiva att fortsätta utvecklas, säger Beijer Byggmaterials VD Geir Thomas Fossum i ett pressmeddelande.

En av de tre nomineringarna har gått till Björn och Martina Lundkvist, som under lång tid varit drivande i att få ett hockeylag för flickor på plats i ESK Hockey.

Artikelbild

| Martina Lundkvist är nominerad tillsammans med Björn.

– Det är generande, smickrande och man känner sig stolt, säger Björn Lundkvist om nomineringen.

På vilket sätt är det generande?

– Man gör ju inte det här för att vinna priser, utan för att tjejerna ska få spela hockey. Vi är ju flera bakom det här, inte bara jag och Tina, även om vi kanske varit med längst och syns mest. Men det är ingen enmansshow.

Mellan november och januari har det rasat in nomineringar från hela hockeysverige och nu har det stora antalet minskats till tre.

– Det är såklart jätteroligt, framför allt för att tjejhockeyn kan uppmärksammas. Vi har lyckats väldigt bra med det i Enköping och vi är en naturlig del av föreningen ESK Hockey, vilket vi känner av.

– Det ska bli spännande, vi kommer att vara på plats på Hovet i Stockholm ifall vi skulle vinna. Om inte så ska vi se matchen i alla fall. Skulle det gå vägen vore det jättehedrande, för det är ju hedrande bara att bli nominerad. Extra kul i och med att det är föräldrar till spelare som nominerat.

Känner du att det här är ett kvitto på att ni gör ett bra jobb?

– Absolut, bara nomineringen är ju ett kvitto i sig på att våra idéer uppskattas. Det sociala är det absolut viktigaste för oss – att tjejerna kan komma och spela hockey och ha roligt. Resultaten är inte det viktiga, utan belöningen är ju att se utvecklingen, en spelare som kanske har haft svårt med skridskoåkningen som plötsligt hänger med de snabbaste spelarna.

Om Björn och Tina skulle vinna så går föreningen ett diplom och dessutom en summa pengar.

Den summan har Björn redan klargjort vad den ska gå till.

– Ja, det sa jag till föreningen direkt, att om vi vinner så ska de pengarna gå till nya tröjor till tjejerna. Ibland får man säga vad som gäller, skrattar han.