Beata Olsson fick chansen - och tog den

IK Uppsala Fotboll har gjort en stark första halva av säsongen i elitiettan. En av spelarna som klivit fram är 18-åriga Enköpingsprodukten Beata Olsson - som producerat sex mål på 13 matcher.

14 juli 2019 06:00

Efter ett läroår under 2018 har Beata Olsson tagit för sig rejält under nye Uppsalatränaren Jonas Valfridssons ledning.

– Säsongen har varit bra så här långt. Ungefär som jag hade hoppats på, och jag har fått mycket speltid, precis som jag ville ha, säger Beata Olsson som är fostrad i Enköpings SK.

Sex mål har det blivit, och flera tongivande insatser, som i hemmamötet mot IFK Kalmar när Beata Olsson gjorde det avgörande 2-1-målet för Uppsala.

– Det känns som att jag kommit mer till min rätt i år, och är mer hemma i laget. Dessutom vågar jag mer. Förra året spelade jag mest för jag hade en plats i truppen, men i år är jag mer självsäker. Dessutom har jag och Jonas en väldigt bra kommunikation, säger hon.

Uppsala ligger med i toppen av elitettan, med en fjärdeplats efter 15 spelade omgångar. Laget hade ett tag en svit på elva raka matcher utan förlust, innan Morön vann i Uppsala i sista omgången före uppehållet. Inför omstarten ligger Uppsala sex poäng efter tvåan AIK, som har den andra kvalplatsen till damallsvenskan jämte Umeå.

– Det har varit väldigt bra. Vi har varit starka. Sedan gick vi ned oss lite i slutet, i de sista tre matcherna. Men jag tror kanske att vi blev lite nonchalanta, och trodde att det skulle lösa sig i alla fall, säger Beata Olsson.

Vad ligger bakom er fina vårsäsong?

– Skulle vilja säga att vi har en lite tydligare spelidé. Alla har lite bättre koll på sina postioner. Och det är ett lite tydligare mönster på träningarna, där man vet lite mer vad som förväntas av en, säger Beata Olsson.

Beata hoppas på en minst lika stark höst, både för egen del och för laget.

– Jag skulle vilja bli lite mer offensivt lagd. Hittills har jag hamnat lite väl mycket i mittfältsrollen. Jag vill ta mer löpningar, och vara mer offensiv. Jag hoppas att vi som lag kan ta fler poäng från topplagen. Det känns som att serien blivit jämnare. Det var ett större glapp innan, säger hon.

Beatas framfart har också fått landslagsögon på sig.

– Det väntar ett landslagsläger för F18 på Bosön framöver, och sedan väntar för-EM i Georgien. Jag hoppas att jag blir kallad dit, säger Beata Olsson.

Damlandslagets framfart i VM har också gett Beata, och många andra unga talanger mersmak att satsa ännu hårdare.

– Det har det verkligen. Sedan tycker jag att det är positivt att många tycker damfotbollen är bättre än vad de trodde. Jag tror hela svenska folket fått en annan bild, säger Beata Olsson, som har kontrakt med Uppsala över säsongen 2020.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lindblom

Ämnen du kan följa