– En rolig klass att rida och det kändes förstås extra bra att få vinna, menade Vittinge-ryttaren som tävlar för Djursholm till vardags.

Enköpings Ridklubb fyller 70 år och ville fira det med en specialklass när höstens hopptävlingar arrangerades. 30 ryttare bjöds in till klassen, som reds över 1,30 meter höga hinder. Totalt delades 28 000 kronor ut i prispengar, där vinnaren fick 10 000. Betydligt mer än vad som är vanligt i den här typen av hoppningar.

För att göra det extra intressant bestämdes redan på förhand att de tio bästa efter första omgången skulle göra upp om segerchecken i en omhoppning. Åtta av de tio ryttarna hade noll fel med sig in i omhoppningen och hade därmed ett försprång eftersom sammanlagda antalet fel efter båda omgångarna, och tiden i den andra, skulle avgöra vem som vann.

Artikelbild

| Den enda som kunde utmana vinnartiden var ERK-ryttaren Gabriella Ivedal med Loruna. Men ett nedslag på näst sista hindret gjorde att segerchansen förbyttes till en fjärdeplats.

Första felfria omhoppningsrundan satte hemmaryttaren Camilla Cederborg-Löwl, som kvalificerade båda sina hästar till andra omgången. Tyvärr hade hon fyra fel med sig från den första, och det blev till slut en femteplats för Camilla och Zanta Zid Flyer.

Med sin andra häst, egna framtidslöftet Just Amazing, blev det felfritt i båda omgångarna – och en tredjeplats till slut.

– Jag är jätteglad, hästarna har hoppat fantastiskt och det här är ”Justins” första felfria 1.30-hoppning, förklarade Camilla glatt.

Louise Bonde, tävlande för Katrinedals Ryttarförening, var nästa att rida dubbelt felfritt. Hon var betydligt snabbare än Camilla och tog över ledningen.

Artikelbild

| Hemmaryttaren Camilla Cederborg Löwl var ensam om att ha två hästar med i den avgörande omgången. Det blev en tredjeplats med Just Amazing (bilden) och en femteplats med Zanta Zid Flyer.

Men så kom då rutinerade Caroline Kamensky och visade hur en omhoppning ska ridas. Tillsammans med hästen Lina putsade hon Louise Bondes tid med drygt fyra sekunder, och satte press på de som var kvar i klassen.

– Jag visste att jag var tvungen att rida snabbt för att ha en chans eftersom det var snabba ryttare kvar efter mig, förklarade Caroline.

Övriga försökte, till exempel segervana Carolyn Berglöf och Countess som tävlar för grannklubben Enköpingsnäs Ryttarförening. Men i den höga farten blev det två rivningar för Carolyn och en sjundeplats till slut.

En enda ryttare var i närheten av Caroline Kamenskys tid, hemmaryttaren Gabriella Ivedal som startade sist med sin Loruna efter att ha varit felfri och snabbast i första omgången. Men tyvärr föll näst sista hindret och i stället för en andraplats fick Gabriella nöja sig med att vara fyra.

– Men jag är nöjd, jag kände att jag kunde rida riktigt snabbt utan att det blev några problem och det känns bra inför SM senare i höst, konstaterade Gabriella.

Tävlingsledaren Rolf Byström var nöjd med arrangemanget av den nya tävlingsklassen.

– Det är roligt att kunna göra något extra, och den här klassen blev mycket lyckad, sa han.