Rofylld promenad i Hårsbäcksdalen

Varför inte börja dagen med en naturupplevelser? Hårsbäcksdalen är ett av Upplands många naturreservat.

14 juni 2019 07:00

Dalen mellan Fjärdhundra och Heby är mest känd för sina stora ängar av vitsippor, men här växer även lite ovanliga blommor som dvärghäxört och vildbalsmin om man råkar känna igen dem. Koltrasterna dominerar denna tidiga morgon, men i Hårsbäcksdalen finns även andra småfåglar som grönsångare och nötväcka.

Den vackra dalen bildades när Örsundaån skar genom Enköpingsåsen och skapade en hög ravin. Numera är Hårsbäcksdalen ett av Upplands 175 naturreservat, men har länge varit en plats där lokalbefolkningen har hämtat ro. Särskilt bron över Örsundaån, där det porlar av vattnet och där det överallt hörs kvitter från småfåglarna, är en speciell plats.

– Under det tidiga 1900-talet fram till 1950-talet var det friluftsteater, lantbrukstävlingar och föreläsningar på festplatsen i dalen, säger Johan Ahnström på länsstyrelsen i Uppsala, som är en av två naturvårdshandläggare som tar hand om dalen.

Hela sträckan runt ravinen, som på sina ställen stupar 20 meter ned mot Örsundaån, är 3,7 kilometer och går genom varierad natur. Om man har tur kan få se bävrar – hela reservatet är orört och om något träd faller ned får det ligga.

– Vi tittar till Hårsbäcksdalen några gånger om året, säger Johan Ahnström.

– Men vi är tacksamma för tips om man ser något som behöver åtgärdas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Forsberg