"Jag sov med älgarna som en kul grej"

Hans tama älgar har uppmärksammats av såväl svensk som internationell media. Men uppmärksamheten har inte gjort Leif ”Älgmannen Leffe” Lindh lat. Tvärtom är det full fart på Gårdsjö i sommar, speciellt som det har fötts nya kalvar.

4 juli 2019 08:00

Under våren har långsam-tv i form av SVT:s satsning ”Den stora älgvandringen” gjort tittarsuccé. På Gårdsjö älgpark utanför Heby går det dock inte långsamt. Leffe underhåller genom att berätta historier, pussa på älgarna och uppmana besökarna att klappa på älgarnas ludna horn. Energi finns så att det räcker och blir över och det är svårt att förstå att Leffe bara sovit några timmar under natten. Anledningen till sömnbristen är att älgkon Olivia precis fått två kalvar.

– Tänk att de fixar att föda helt själva, medan vi människor ska gå kurser där vi lär oss andas i grupp inför förlossningar, säger Leffe Lindh.

Men trots att älgarna klarar förlossningar galant, är det hårt arbete som ligger bakom att driva en älgpark. Turerna, som rymmer upp till 150 personer, är ofta fullbokade. Så har det dock inte alltid varit.

– Parken öppnade 2007 och på öppningsdagen hade vi inte en enda besökare. Men dagen därpå hade det vågat sig hit ett gäng, och sedan dess har det kommit fler för varje år.

Inför varje tur i älgparken hälsar Leffe var och en av gästerna välkomna genom att klippa ett hjärta i biljetten och säga ”Hjärtligt välkomna”. Sedan får gästerna placera sig på träbänkar bakom en traktor, som Leffe kör, och åka in i det 25 hektar stora området där 16 älgar bor. Nu har Gårdsjö haft besökare från 174 länder, även om så mycket som 90 procent av gästerna är svenskar.

– Man kan tro att tyskar är överrepresenterade. Men faktum är att det är fler besökare från Holland och Schweiz, säger Leffe.

Att så många besöker parken, trots att den ligger avsides, tror Leffe beror på uppmärksamheten han har fått i media.

– Jag började simma och sova med älgarna som en kul grej, men helt plötsligt var kinesisk tv här och ville göra reportage om det, säger han.

Och en Facebook-video när älgkon Olivia klampar in i Leffes kök och äter blommor från köksbordet har visats över fyra miljoner gånger på Facebook. Att älgarna är så tama är lätt att se under turen. De kommer fram till vagnen och vill gosa med Leffe.

– Jag har spenderat mycket tid med dem, så de har blivit tama och sociala och tyr sig till mig. Om jag skulle släppa ut dem hade de nog klarat sig bra, men de hade ju skrämt folk! Tänk att möta såhär folkkära älgar i skogen, säger Leffe Lindh och skrattar.

Stor som 50 fotbollsplaner

Gårdsjö Älgpark är Sveriges största älgpark till ytan. Den är 25 hektar, vilket motsvarar 50 fotbollsplaner. Parken är öppen från maj till och med september.

Utöver de 16 älgarna finns häst, hund, hönor och katt på gården och ett tomtemuseum med 2 348 tomtar.

I sommaren kommer Gårdsjö också anordna logdans.

Varje år delar Leffe ut Hedershornet till en person som gjort något ”hedervärt och bra för bygden, för andra människor eller världen”. Tidigare pristagarna är bl a Lasse Åberg och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Stiller

Ämnen du kan följa